2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román-magyar irodalmi interferenciák – irodalmi szimpózium Marosvásárhelyen

2019. október 13. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Második alkalommal tartották meg szombaton, Marosvásárhelyen a Romániai Írók Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókja által szervezett „Román-magyar irodalmi interferenciák” elnevezésű szimpóziumot. A Marosvásárhelyi Rádió székházában tartott, A fordítás – megismerés és önismeret címmel tartott rendezvényen a Marosvásárhelyi Fiók román és magyar tagjai értekeztek a román és a magyar irodalom kölcsönhatásáról, a román-magyar műfordítás kérdéseiről, a párbeszéd, az együttműködés további lehetőségeiről.

Az ünnepi  rendezvényen részt vett és beszédet mondott Nicolae Manolescu, a Romániai Írók Szövetségének elnöke, Markó Béla, a Romániai Írók Szövetsége Marosvásárhelyi  Fiókjának elnöke, valamint Gabriel Chifu, az Írószövetség elnöke is.

A szimpózium  keretében Mihók Tamás és Szonda Szabolcs írószövetségi tagok a román-magyar műfordítás problémáiról tartottak előadást, de bemutatásra került az ez alkalomból kiadott A folyó és a híd című kötet is, amelyet Demény Péter és Kocsis Francisko mutatott be. A szimpóziumon Eugeniu Nistor és Fekete Vince moderálásával román és magyar nyelvű irodalmi felolvasást is tartottak.

Az esemény keretében immár második alkalommal adták át a Marosvásárhelyi Fiók különdíjait a román-magyar irodalmi kapcsolatok ápolásáért és magyar, illetve román irodalmi művek fordításáért. A Communitas Alapítvány által támogatott különdíjakat ezúttal Demény Péter és Mihók Tamás vehette át. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS