2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Panteon hazatér a Magyar Festészet Napjára a Székely Nemzeti Múzeumba

2019. október 15. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

A Székely Nemzeti Múzeum idén képzőművészeti gyűjteményének legjavával kapcsolódik a Magyar Festészet Napja 2019-es eseményeihez.

Forrás: Panteon - a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményeForrás: Panteon - a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteménye


A Panteon című kiállítást 2019. október 15-én, kedden 18 órakor nyitják meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

A vendégeket köszönti Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiállítást bemutatja Kovács Árpád művészettörténész.

A tárlathoz kötődően október 21-22. között múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyerekeknek.

A Panteon a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének legjavát bemutató tárlat, az erdélyi magyar közösség kiemelkedő képzőművészeti életműveinek reprezentatív bemutatását vállalta fel. A tárlaton Ács Ferenc, Baász Imre, Barabás Miklós, Bene József, Börtsök Samu, Gyárfás Jenő, Koszta József, Kováts Ferenc, Mattis-Teutsch János, Nagy Albert, Nagy Imre, Nagy Oszkár, Pirk János, Plugor Sándor, Sikó Miklós, Szathmáry Papp Károly, Szolnay Sándor, Varga Nándor Lajos, Ziffer Sándor művei láthatóak.

A mintegy 80 művet felsorakoztató kiállítás anyaga a múzeum képzőművészeti gyűjteményének progresszív vonulatát igyekszik bemutatni, tekintettel van a transzilván soknemzetiségű erdélyi realitásra is.

„A Panteon olyan tárlat, amely tükrözi, kik is vagyunk mi, erdélyiek. Örvendünk, hogy most a sepsiszentgyörgyi közönség ismét láthatja ezt az értékes gyűjteményt, hiszen jó évtizede nem volt itthon közszemlére téve, most a magyar festészet napja kiváló alkalom arra, hogy ismét egyben csodálhassuk meg a Panteont” – mondta el Vargha Mihály igazgató.

Hamarosan kezdődik a Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítása, ez idő alatt az értékes gyűjteményeket nem tárolni szeretnék, hanem Kárpát-medencei körutakat szervezünk, a Panteon most budapesti és csíkszeredai bemutatkozó után érkezik haza a magyar festészet napja rendezvénysorozatunkra, tájékoztatott az igazgató. Hozzátette, a Panteon az utolsó nagy kiállítás a múzeum korszerűsítési munkálatainak megkezdése előtt, ezt követően már nem fogadnak új tárlatokat mindaddig, míg zajlik a felújítás.

A kiállítás december végéig megtekinthető keddtől péntekig 9-16 óra között, szombaton és vasárnap 9-14 óra között.

A Székely Nemzeti Múzeum idén hetedik alkalommal csatlakozik a 2002-ben kezdeményezett Magyar Festészet Napjához, amely a magyar festőművészet és a magyar festőművészek ünnepe. Idén a Kárpát-medencében 109 helyszínen közel 200 eseményt szerveznek a Magyar Festészet Napja alkalmából.

A Panteon arculatterven Ziffer Sándor (1880-1962) műve látható, címe: Nagybányai tájkép / 1925, olaj vászon 690x553 mm. Ziffer festészetét az expresszív, konstruktív képszerkesztés és a színeknek tulajdonított kifejező erő jellemzi. Festészete a természettől, a látványtól nem szakad el, de formái révén meghatározó toposza a nagybányai festészetnek. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS