2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cannes-ban díjazott filmeket nézhetnek péntektől vasárnapig a kolozsváriak

2019. október 16. 15:28, utolsó frissítés: 15:48

Október 18. és 20. között rendezik meg immár negyedik alkalommal Kolozsváron a Les Films de Cannes à Cluj Napoca fesztivált, ahol a világhírű francia filmfesztiválon díjazott filmekből vetítenek le néhányat.

18-án, pénteken a Little Joe című angol-német-osztrák sci-fit vetítik, amely egy olyan növényről szól, ami képes boldogságot hozni az emberek életébe. A filmben nyújtott alakításáért Emily Beecham meg is kapta Cannesban a legjobb női főszereplőnek járó díjat. A filmet Jessica Hausner rendezte, akinek ez volt az első olyan filmje, amely bekerült a cannes-i versenyprogramba.Szombaton a neves Dardenne fivérek alkotását a Le Jeune Ahmed című filmet fogják levetíteni, ami a legjobb rendezés díját hozta Cannesban a neves rendezőpárosnak. A film központjában egy 13 éves fiú, Ahmed áll, aki a vallási értékrendnek megfelelő tisztaság és a kamasz vágyak között vergődik.

Le Jeune Ahmed Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-NapocaLe Jeune Ahmed Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-Napoca


Szombaton kerül továbbá levetítésre a cannes-i filmfesztivál fődíját bezsebelő film a Gisaengchung (Élősködők) is, amely a dél-koreai Bong Joon-ho rendezése.
Gisaengchung Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-NapocaGisaengchung Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-Napoca


Vasárnap a Dolor y Gloria (Fájdalom és dicsőség) című alkotás lesz megtekinthető, amely Pedro Almodóvar rendező legújabb filmje, a főszerebben pedig nem kisebb legenda, mint Antonio Banderas látható.
Dolor y Gloria Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-NapocaDolor y Gloria Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-Napoca


Ugyancsak vasárnap fogják levetíteni Xavier Dolan cannes-i versenyfilmjét, a Matthias et Maxime című alkotást is. Dolan drámája a barátság, identitás és szexualitás kérdését feszegeti leginkább.
Matthias et Maxime Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-NapocaMatthias et Maxime Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-Napoca


A vasárnapi vetítések között szerepel Céline Sciamma filmje is, a Portrait de la jeune fille en feu (Portré a lángoló fiatal lányról) című alkotás, amely a rendező harmadik Cannesban bemutatott filmje volt.
Portrait de la jeune fille en feu Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-NapocaPortrait de la jeune fille en feu Forrás: Les Films de Cannes à Cluj-Napoca


Az eseményről bővebben a Les Films de Cannes à Cluj Napoca Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Les Films de Cannes más romániai városokba is elhozza a cannes-i fesztivál filmjeit: Bukarestben, Brassóban, Temesváron, Aradon, Iașiban, Suceaván, Botoșaniban, Brăilán és Slobozián is lesznek vetítések a következő néhány napban. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS