2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kolozsvári Bánhegyesy Antal nyerte a Capa-nagydíjat az ortodox templomokról szóló fotósorozatával

2019. október 23. 13:23, utolsó frissítés: 13:32

A kolozsvári születésű Bánhegyesy Antal nyerte az Ortodoxia sorozatával a 2019-es Capa-nagydíjat - tájékoztat a Capa Központ.

Bánhegyesy középiskolásként kezdett el fotózással foglalkozni, és mint minden kezdő, először ő is a virágokat, bogarakat fotózta közelről. Az érettségi után még a biztosabbnak tűnő jövőt választotta, egy ideig informatikusnak tanult a kolozsvári Műszaki Egyetemen, de végül a fotózás győzött, és ekkor felvételizett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakára. Közben a makrófotózás után jött a portréfotózás, a természetfotózás és egy ideig még az aktfotózást is kipróbálta. Utóbbival két díjat is nyert, az egyiket Londonban, a másikat New Yorkban. Az egyetemi felvételi után kezdett el társadalmi, gazdasági problémák felé nyitni. Többször indult már a Magyar Sajtófotó pályázaton, ahol 2016-ben az I was a stranger című, menekültválságot tematizáló sorozatával 3. helyet nyert. Ezt követően vele készült interjúnk itt olvasható.

Fotó: Bánhegyesy Antal: from the series Orthodoxia. Forrás: blog.capacenter.huFotó: Bánhegyesy Antal: from the series Orthodoxia. Forrás: blog.capacenter.hu


Az Ortodoxia c. sorozatának témája a romániai templomépítési láz, a sokszor parodisztikus és abszurd elemeket is hordozó, úton-útfélen megjelenő ortodox templomok. A sorozat ismertetője szerint a rendszerváltás óta az országban több mint 7000 ortodox templom épült, és több mint ezer áll átadás előtt. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta, azaz az elmúlt harminc évben minden második nap felszenteltek egy ortodox templomot Romániában. Fotósként 2017 óta izgatja a téma, ahogyan ő mondta, az elmúlt három év számára az Ortodoxia sorozatról szólt, amihez a nyáradtői templomban történt eset szolgált neki kiindulópontként: egy több mint százéves görögkatolikus templom köré egy hatalmas ortodox templomot építettek, és egy ideig mindkettő állt. Ezért a sorozatáért tavaly Capa-ösztöndíjban is részesült, és a sorozat darabjait már több helyen is kiállították. Kolozsváron legutóbb épp a múlt héten volt látható az Ortodoxia sorozat a Bánffy-palotában, a Fotopia Collective Festival keretében.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító, kreatív művek elkészülése mellett.

2019-ben a Capa-nagydíj zsűrije volt: Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő; Arnis Balčus fotográfus, az FK Magazine főszerkesztője; a Riga Photomonth igazgatója; Emma Bowkett fotográfiai igazgató, FT Weekend Magazine; Katharina Mouratidi, az f³ – freiraum für fotografie művészeti igazgatója; Bas Vroege, a Paradox alapítója és igazgatója. (hírszerk.)

Nyitókép: Bánhegyesy Antal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS