2018. május 21. hétfőKonstantin
23°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előkerült Vivaldi három évszázada elfelejtett műve

2008. május 05. 15:11, utolsó frissítés: 18:20

Majdnem három évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy újból felcsendüljön Antonio Vivaldi olasz zeneszerző egykor elveszett és nemrég előkerül műve.

Az Argippo címet viselő művét 1730-ban, a cseh főváros számára írta a zeneszerző, amelyet most, 278 év elteltével játszottak újból, Prágában. A mű színhelye egy indiai maharadzsa udvara, a cselekményben bőven van szenvedély, szerelem és cselszövés.

Ondrej Macek, egy ritka zenedarabok után kutató cseh csembalós Németországban bukkant a partitúrák zömére, majd kiegészítette a hiányzó részeket.

Maceknak kutatása elkezdésekor csupán a librettó állt a rendelkezésére, valamint az az információ, hogy a zenekar, amely az Argippót majdnem 300 évvel ezelőtt előadta, Németországba költözött.

„Kutatásaim során kiderült, hogy a premier után három évvel, 1733-ban a zenekar Regensburgban lépett fel. Oda hívták őket, miután a prágai színház leégett.
Arra gondoltam, az olaszok biztos magukkal vittek valamit.

Így találtam rá egy számos zenedarabot tartalmazó gyűjteményre, amelyek között lapult az Argippo áriáinak egy része is” - mesél felfedezéséről az ifjú zenész.

A partitúráknak csupán a két-harmada maradt fenn az idők során, így Macek más Vivaldi-áriákból pótolta a hiányzó részeket. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS