2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmérés készült a romániaiak centenáriumi évre vonatkozó kultúrafogyasztási szokásairól

2019. november 07. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Nyilvánossá tették a Kulturális Kutatási Intézet által kiállított, a 2018-es évre vonatkozó barométert, amely a centenáriumi év tükrében vizsgálta a romániaiak kultúrafogyasztási szokásait. A felmérés országos szintű merítéssel 1200, 18 év feletti személy részvételével készült 2018. szeptember 1. és október 5. között.

A centenáriumi év apropóján az illetékesek arra is rákérdeztek, hogy mit jelent a nemzeti identitás fogalma, illetve hogyan viszonyulnak a különböző kisebbségi csoportokhoz. A válaszadók szerint a nemzeti identitás legfontosabb jellemzői a helyes anyanyelvhasználat (95%), illetve a törvények betartása (94%). A diplomával (65%) és magas jövedelemmel (58%) rendelkező válaszadók fele szerint van miért szégyenkezi Romániában. A leggazdagabb válaszadóknak mindössze 2%-a jutott el tavaly moziba, múzeumba vagy kiállításra, írja cikkében a scena9.ro.

A román nyelvű kulturális portál illusztratív infografikákat készített a felmérés alapján, amelyekből kiderül, hogy:

* 2018-ban a romániaiak fele egyáltalán nem vett részt semmiféle kulturális eseményen,
* 76%-uk soha nem járt könyvtárba olvasni vagy könyvet kölcsönözni,
* 62%-uk soha nem járt múzeumban, nem vett részt kiállításon,
* 61%-uk soha nem nézett moziban filmet.

Az infografika rámutat, hogy nők 2%-kal nagyobb számban vesznek rész kulturális eseményeken, mint a férfiak, a legaktívabb kultúrafogyasztók pedig a nyugdíjasok (24%), valamint az 50 év fölötti válaszadók (23%). A középfokú végzettséggel rendelkezők, valamint a havonta 1200-2200 lej között keresők (52%, valamint 40%) a legaktívabb kultúrafogyasztók, míg az alacsony végzettségűek vagy diplomanélküliek mindössze 18-20%-ban járnak kulturális intézményekbe.

A válaszadók 79%-a naponta néz tévét, mindössze 9%-uk olvas könyvet napi rendszerességgel. A 18 és 39 év közöttiek kedvenc kulturális foglalkozása a videojátékozás. Az internethasználati szokások kapcsán kiderült, hogy a romániaiak javarészt kapcsolattartásra és hírolvasásra használják az internetet, kevés százalékuk vesz részt on-line képzéseken, és 31%-uk soha nem keresett kulturális, vagy edukatív célú anyagot a világhálón.

(scena9.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS