2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fonó Selection - világzenei koncertsorozatot indítanak útjára Kolozsváron

2019. november 12. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

A Fonó Budai Zeneház, a magyarországi népzenei és világzenei lemezek vezető kiadója első alkalommal indítja útjára Kolozsváron a Fonó Selection világzenei koncertsorozatot.

A soron következő három pénteken, november 15-én, 22-én és 29-én a Kolozsvár főtérén található Rhédey Café koncerthelyiségében fog fellépni az elmúlt év egyik legsikeresebb magyar világzenei lemezét magáénak tudó Cimbalom Brothers formáció; a gyimesi és balkáni népzenéből inspirálódó, pszichedelikus zenei élményt nyújtó Csángálló a rádzsasztáni langa közösség ősi zenéjét feldolgozó Dil Mastana együttessel és a magyar népzenét az afroamerikai jazzel ötvöző Dresch Vonós Quartet.

A koncertek a Fonó Budai Zeneház jóvoltából, a Traditio Transylvanica Alapítvány helyszíni szervezésében, a Méra World Music világzenei csűrfesztivál szakmai partnerségével valósulnak meg. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott.

1. CIMBALOM BROTHERS (2019. november 15., 19:00):
Két remek cimbalmos, Lisztes Jenő és Unger Balázs, valamint zenész testvéreik, Lisztes László (nagybőgő, basszusgitár) és Unger Gergő (gitár, koboz, tambura) jegyzik a Cimbalom Brothers albumot. A 2018-as összesítésekben mind a World Music Charts nemzetközi világzenei toplistája, mind pedig a Transglobal World Music Charts az élvonalba sorolta a lemezt, ami talán nem is csoda, hiszen Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, New Yorktól Mumbai-ig, Sidneytől Moszkváig, ahol elkápráztatta a közönséget virtuóz cimbalomjátékával, melyben a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik.2. DIL MASTANA és a CSÁNGÁLLÓ (2019. november 22., 20:00)
A Csángálló lépte nyomán muzsikaszó, s vigadalom fakad. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. A végeredmény mégis egyfajta pszichedelikus élmény, mely köszönhető a dallamok húzásának, és a kíséret valódi mélyről jövésének. Zenéjük nem csak egy virtuóz buli esemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. Az együttes gyakran indul zenei gyűjtő útra, hogy eredeti környezetből merítsenek inspirációt. Olyan, nemzetközileg elismert alkotókkal dolgoztak már együtt, mint Tcha Limberger vagy Lajkó Félix. Utóbbival közösen nyitották meg a 2016-os O.Z.O.R.A. Fesztivált, ahol több mint 20 000 ember előtt muzsikáltak. Első lemezük szintén ebben az évben jelent meg a Fonó Records gondozásában, Fel az úton... címmel. Legújabb nagylemezük a Naplopók, melyről Eleven taktus című számuk felkerült a Halmos Béla Program 2018-as Womex világzenei válogatás albumára.A Dil Mastana együttes tagjai kiváló előadóművészek, akik nemzetközi színtéren is jeles képviselői a radzsasztáni langa közösség ősi zenéjének. Elődeik királyi családok hivatásos zenészei voltak. Dallamaik érintetlen, tiszta formában őrzik az ősi indiai zene hagyományait.3. DRESCH VONÓS QUARTET (2019. november 29., 19:00)
Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt a fundamentumot, amely biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten az elsők között jegyzett muzsikus.

A legendás zenész néhány éve - jazz quartetje mellett - a fiatal népzenész generáció néhány tagjával létrehozta a Dresch Vonós Quartettet. A zenekarban egyszerre van jelen a Dresch Mihályra jellemző etno jazz, valamint a falusi hagyományos népzene. Ezek találkozásából egy új zenei minőség jött létre, amit az improvizáció és a Kárpát-medencei zenei gyökerek tartanak össze és táplálnak. Az új albumon Dresch és zenésztársai folyamatosan változtatják, tágítják mind a jazz, mind a népzene határait.

(közlemény)

Nyitókép: Fonó Budai Zeneház Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS