2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fennállásának 160. évfordulóját ünnepelte az Erdélyi Múzeum Egyesület

2019. november 30. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2002 óta–az EME 1859-es alapító közgyűlésére emlékezve –a november 23-hoz közeli hétvégén tartja a Magyar Tudomány Napja Erdélyben (MTNE) című fórumát. Idén kerek évfordulót ünnepeltek, ugyanis most volt az EME megalakulásának 160. évfordulója.

"Ez nemcsak a mi ünnepünk volt, hanem a magyar tudományosságé is, hiszen e több mint másfél évszázad alatt született eredményeink szervesen hozzájárultak az összmagyar tudományossághoz. A rendezvény fővédnöke ezúttal is a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. A 18. Magyar Tudomány Napja Erdélyben két részből állt, a hagyományos, november 22-i, pénteki központi ünnepi rendezvény egyben a 160 éves évfordulóra is fókuszált. November 23-án, szombaton az EME hét szakosztálya és fiókegyesületei tartották meg a saját tudományterületükhöz szabott konferenciájukat" írja a szervezők közleménye.

Az ünnepi rendezvény nagy érdeklődésnek örvendett, sokan köszöntőleveleket írtak, illetve több rangos intézmény képviselője is jelen volt. A Sapientia – EMTE Tordai úti épületében, illetve délután a „Lucian Blaga” Központi Egyetemi Könyvtárban tartott megnyitón részt vett Bokor József, az MTA alelnöke, valamint több romániai és külföldi intézmény képviselője.

Az ünnepség alkalmából először az EME elnöke, Keszeg Vilmos köszöntötte az egybegyűlteket. Üdvözölte a résztvevőket az MTA alelnöke Bokor József, Grezsa Csaba konzul, Soós Anna BBTE rektorhelyettes, Dávid László a házigazda Sapientia EMTE rektora, Néda Zoltán, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke, Lévai Attila, a komáromi Selye János Egyetem, Református Teológia Kar dékánja, Némedi Imre, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola intézetigazgatója, Nagy András, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese, valamint Székely István RMDSZ alelnök.

Több intézmény képviselője levélben köszöntötte a résztvevőket: Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, illetve Monok István, a Mikó Imre Alapítvány elnöke, az MTA Könyvtár és Információs Központ igazgatója.

Bitay Enikő, az EME főtitkára ismertette a rendezvénysorozatot. Az idei évfordulós rendezvény több ünnepi mozzanatra adott alkalmat:

- A megnyitón kiállították az egyesületet alapító gr. Mikó Imre portréját (Barabás Miklós alkotása). A festményt Bordás Beáta művészettörténész, a Művészeti Múzeum muzeológusa mutatta be.

- Országos premierként hangzott el az a zenemű, melyet az Erdélyi Múzeum-Egyesület alapításának hírét üdvözölve, Peter Wittek salzburgi zeneszerző ajánlott 1856-ban gróf Mikó Imrének. A kiskoncerten L. van Beethoven Egmont nyitányának zongoraátirata is elhangzott Suhárt Evelin és Vajas Gréta, a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának diákjainak előadásában.

- A „Lucian Blaga" Központi Egyetemi Könyvtárban kiállítás nyílt meg az EME kézirataiból és könyvtáraanyagából, ez 2019. december 15-ig ingyenesen látogatható.

- Együttműködési megállapodást írt alá az EME és a Központi Egyetemi Könyvtár.

- Az évforduló alkalmából EME-kitűzőt (jelvényt) készíttettünk, melyet az ünnepi megnyitón minden résztvevőnek felajánlottunk.

Az eseményt plenáris előadással is megünnepelték: Bokor József akadémikus, az MTA alelnöke „Autonóm járművek irányítása: drónok, autók” címmel tartotta azokról a kutatási irányokról, amelyek az „okos”, illetve a különböző mértékig autonóm légi és földi járművek létrehozására irányulnak.

Az ünnepi plenáris ülésen az EME köszönete és elismerése jeléül oklevelet nyújtotta át volt elnököknek. Benkő Samunak, Egyed Ákosnak, illetve Sipos Gábornak.

A tudománynapi rendezvény keretében került sor a gr. Mikó Imre-emléklapok átadására. A 2005-ben, az alapító születésének 200. évfordulója alkalmából alapított emléklapot idén az egyesülettel együttműködő intézményeket vezető, a szervezet munkáját leginkább támogató személyiségeknek nyújtották át: Bokor József MTA alelnöknek, Néda Zoltán KAB elnöknek, Dávid László rektornak és Soós Anna rektorhelyettesnek.

Idén is különböző szakterületeket képviselő fiatal kutatókat kértek fel továbbá a plenáris előadások megtartására, figyelembe véve a szakosztályok javaslatait.

Kis Boglárka Mercédesz geológus (BBTE) a Keleti-Kárpátok különleges gázömléseiről tartott előadást: mofettákról, feredőkről, azok lehetőségeiről, illetve potenciális veszélyeiről.

Papp Kinga, az EME tudományos kutatója, báró hadadi Wesselényi Kata kéziratos imakönyveiben követi nyomon a női szerző alkotását, a tudatos kötetszerkesztést, illetve a publikálásáltal a nyilvánosság megteremtésénekvágyát.

Fábián Zoltán marosvásárhelyi orvos, fogorvos, arc-állcsont-és szájsebész, mérnök előadása több szakterületet ölelt fel az ortopédiai, idegsebészeti, illetve arc- és állcsontsebészeti, páciensspecifikus implantátumok területéről, háromdimenziós röntgenimagisztikai megoldásokról, virtuális modellekről, amelyek a műtőben nyertek alkalmazást.

Fazakas Csaba geográfus, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara Kertészmérnöki Tanszékének vezetője a változó éghajlat és a talajtakaró kölcsönhatásáról tartott előadást.

A délután folyamán az EME szakosztályainak és fiókegyesületeinek vezetői ismertették azt a munkát, a módszereket és az eredményeket, amelyek a szakosztályok és a fiókszerevezetek tevékenységét jellemzik.

A megnyitó ünnepségen – melyen 159-en vettek részt, zárómozzanatként, Egyed Ákost köszöntötték 90. születésnapja alkalmából. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS