2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Néma színház, egészséges életmód, idősekkel való foglalkozás: javában zajlanak a Com'on Kolozsvár programjai

2019. november 30. 16:36, utolsó frissítés: 16:41

Több tucat, fiatalok által benevezett és megvalósított esemény, akció, városfejlesztési kampány zajlik a Com’ON Kolozsvár részvételi folyamat keretében. Színházi előadások, társasjátékok, gyerekeknek szóló műhelyek, filmvetítések váltják egymást, a tavasszal zajlott szavazás következtében a részvételi költségvetési folyamatban nyertes kezdeményezések igencsak változatos témákban szerveznek eseményeket, akciókat.

A szavazási folyamatban a legtöbb szavazatot a Néma színház című kezdeményezés kapta, amelynek keretében színházi, animációs, pantomim, improvizációs, tánc-, zsonglőr-, akrobatikai vagy fotós műhelymunkákra lehetett jelentkezni. Az ingyenes foglalkozások célja a jobb önismeret, a spontenaitás vagy az érzelmek feletti uralkodás elsajátítása volt.A Com’On Kolozsvár keretében egy hátrányos helyzetű fiatalokból álló csoport is támogatást nyert: a speciális igényűeket támogató, mozgáskorlátozott személyek által koordinált Handicope egyesület két “fonó-estet” szervezett, amelyeken kézműves vagy újrahasznosított anyagból készült ékszereket készítettek, a közös kézimunka pedig arra is keretet teremtett, hogy a fogyatékossággal élés kihívásairól, stigmatizációról beszélgessenek.Van olyan kezdeményezés is, amely az egészséges életmódra fókuszál: műhelyen és ingyenes vérnyomásméréssel segítenek a résztvevőknek megtanulni, hogyan vigyázzanak jobban magukra:Egy másik kezdeményezése az időseket szólítja meg, és a BBTE Pszichológia Karának mesteri és doktori hallgatói kezdeményezték. Az időseknek szánt fejlesztő műhely abból a meggyőződésből jött létre, hogy sosem késő újat tanulni. A kezdeményezők az eziránt érdeklődő nyugdíjasoknak segítenek eligazodni a mobiltelefonon, a Facebookon vagy a WhatsAppon:Az egyenként legtöbb 4500 lejes támogatásban részesülő kezdeményezéseket 14-35 éves fiatalok nyújtották be egy vagy több előre meghatározott téma mentén: up-date – a régi és az új összehozása, bring-up – új témák felvetése, green-up – környezet, ember és természet viszonya, meet-up – a város különféle tereinek kihasználása, close-up – a sokszínűséget illusztráló egyedi történetek, grow-up – “nagykorúsodás”.

A kezdeményezéseket a comoncluj.ro platformon kellett feltölteni, majd a lakosság szavazata során alakult ki a győztes mezőny.

Az összes kezdeményezés, a rájuk leadott szavazatok szerinti sorrendben az ifjúsági részvételi folyamat honlapján tekinthető meg.

A Com’ON Kolozsvár `19 lebonyolítója a PONT Csoport. A 2009-ben alakult szervezet társadalmi innovációs és részvételi folyamatokat támogat elsősorban vállalkozásfejlesztés és kultúra területén, különös hangsúlyt fektetve az ifjúságra és az információs technológiák hatékony felhasználására. A részvételi folyamat alapjait a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program keretében fektette le.

A Com’ON Kolozsvár ’19 partnerei: Kolozsvári Kulturális Központ (CCC), Kolozsvári Fiatalok Föderációja, Fapte Egyesület, Niște Oameni, Kolozs Megyei Diáktanács.

A program Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa támogatásával valósul meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS