2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Sir Roger Scruton brit filozófus

2020. január 12. 21:49, utolsó frissítés: 22:31

A Guardian azt írja, hogy elhunyt Sir Roger Scruton brit konzervatív filozófus. A gondolkodó hetvenöt éves volt, több mint ötven könyv marad utána, amelyeket politikáról, esztétikáról, morálfilozófiáról írt.

Scrutont fél évvel ezelőtt diagnosztizálták rákkal. Élete utolsó éveiben a Buckingham Egyetem Filozófia Intézetének vendégtanára volt, korábban a Cambridge-i Christ's College tanulmányi igazgatója volt húsz évig.

A hetvenes évek közepén megalapította a Conservative Philosophy Groupot, több tudományos tanácsban és szaklapban közreműködött. A filozófia mellett regényírással és zeneszerzéssel is foglalkozott.

Magyar nyelvterületen is kedvelt volt, művei közül számos le van fordítva magyarra, így A nemzetek szükségességéről, A pesszimizmus haszna és a hamis remény veszélye vagy az Iszom, tehát vagyok című nagy sikerű "borkalauza" is, vagy a Mi a konzervativizmus című esszégyűjteménye.

Scrutont 2018 decemberben kitüntette Orbán Viktor is, a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozatát kapta meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS