2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet pályázni a XVII. Országos Népművészeti Kiállításra

2020. január 17. 15:29, utolsó frissítés: 15:30

A XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre hirdet pályázatot az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, amelyre a jelentkezési határidő 2020. január 31.

A pályázatra nevezhetnek a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek ágaiban tevékenykedők és alkotók.

Azok regisztrálhatnak, akik történeti- és paraszti hímzéssel, csipkékkel, kékfestéssel, viseletek és lábbeli készítésével, népi ékszerekkel, szőttesekkel, nemezeléssel, faművességgel (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont és szarufaragással, bútorfestéssel, kovácsmesterséggel, késes mesterséggel, fazekassággal, kályhássággal, bőrművességgel, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka- és vesszőfonással, mézeskalács készítéssel, hímes tojás készítéssel és gyermekjátékok elkészítésével foglalkoznak.

Külön pályázati kategóriaként szerepel egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciója, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.

A szervezők olyan alkotásokat várnak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba. Fontos követelmény továbbá, hogy a kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.

A meghirdetők különös tekintettel várják azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgy-együtteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek, stb.), amelyek több mester közös szellemi termékeként, együttműködésével jöttek létre.

A nagyméretű alkotások (épületdíszek, település bútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációi szerepelhetnek a kiállításon.

Pályázni lehet új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen a pályázatot kiírók célja az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotások reprezentatív bemutatása.

A KÉZ – MŰ – REMEK kiállításon szerepelt alkotások nem vehetnek részt a pályázatban!

A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően két lépcsős.

Minden alkotó csak egy helyen pályázhat. (E feltétel alól csak a 2020. évi Hevesi Szőttes Pályázaton, Országos Fazekas Pályázat és Kiállításon résztvevők jelentik a kivételt.)

Az erdélyi régiós kiállítás jelentkezési határideje 2020. január 31, előfeltétel az adatlapok pontos kitöltése és e-mailen elküldése. Az adatlap elérhető a Kallós Zoltán alapítvány weboldalán.

A tárgyak begyűjtéséne 2020. áprilisában zajlik majd. A beérkezett adatlapok alapján a szervezőkbegyűjtő pontokat jelölnek ki, amelyek a tárgyak visszajuttatását is szolgálják.

További információ a laszlo.eszter@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen, vagy a 0040741479350-es telefonszámon.

Az erdélyi kiállítás tervezett időpontja 2020. április-június, helyszíne Marosvásárhely. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS