2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tompa Gábort, Lövétei Lázár Lászlót, Ujvárossy Lászlót és Szilágyi Istvánt díjazta az RMDSZ

2020. január 22. 20:12, utolsó frissítés: 2020. január 23. 15:41

Idén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség három kategóriában – előadóművészet, irodalom és képzőművészet – adott át Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat Tompa Gábor színházigazgatónak és rendezőnek, Lövétei Lázár László költőnek, Ujvárossy László grafikusnak.

A díjazottak számára Sánta Csaba erdélyi magyar szobrász készített kisplasztikákat.A díjazottak számára Sánta Csaba erdélyi magyar szobrász készített kisplasztikákat.


Emellett 5. alkalommal adta át a Szövetség, a Communitas Alapítvány és a Kós Károly Akadémia Alapítvány az Erdélyért Életműdíjat, amelyet idén Szilágyi István író vehetett át.

A Szövetség évente jutalmazza a Magyar Kultúra Napján azokat a művészeket, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon hozzájárulnak. A rendezvény legfontosabb üzenete, hogy a romániai magyar közösség figyelemmel kíséri és elismeri kiváló alkotóink munkáját. Ennek apropóján a díjátadó záróakkordjaként Bogdán Zsolt színművész Bartis Attila novelláinak feldolgozását mutatta be a Magyar nyelv története címmel.A résztvevőket Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője köszöntötte az eseményen. Hegedüs Csilla és Brendus Réka beszéde elérhető ITT és ITT.

Tompa Gábor színházigazgatót és rendezőt Kelemen Hunor szövetségi elnök méltatta

„Tompa Gábor olyan pontosan dolgozik, mint a legnagyobb tudású óraépítők, akik nemcsak a mechanikát ismerik a legapróbb részletekig – sőt képesek új funkciókat adni az ismert gépezetnek –, hanem magát az időt is belülről élik meg. Ha irodalmi példát kellene mondanom: Marquez vagy Bodor Ádám. Felismerni száz közül is”- mondta köszöntőbeszédeben Kelemen Hunor. A teljes laudáció elérhető ITT.

Lövétei Lázár László költőt Markó Béla költő méltatta

„Az az érzésem, a Székelyföld egyik-másik politikusa tanulhatna őszinteséget mostani költőitől, akik szeretettel, de olykor haraggal is szólnak saját közösségükhöz. Mert hát Lövétei Lázár László, mint említettem, olyan poeta doctus, aki tudja, hogy ezeken a pásztori tájakon évszázadokkal ezelőtt sem csak a bibliaforgatáshoz, hanem ahogy mondani szokás, az ekeszarvához is hozzászoktak a prédikátorok”- mondta Markó Béla. A teljes laudáció elérhető ITT.

Ujvárossy László grafikust Kolozsi Tibor szobrász méltatta

„Ujvárossy László Munkácsy-díjas vizuális művész, főállásban a nagyváradi PKE Grafika szak egyetemi professzora. Jelentős kutatási területe a vizuális kommunikáció volt, ebben a témakörben számtalan publikációja és hét könyve jelent meg. A képmánia hobbijának engedve, fiatalkori bezártságát kárpótolva, nyaranta kulturális turizmust folytatott Európa legnagyobb múzeumaiban. A Velencei Képzőművészeti Biennáléról és a Párizsi Kortársművészeti Seregszemléről rendszeresen beszámolt a Várad művészeti lapban. 1980 óta szerepel romániai, 1990 után magyarországi és nemzetközi grafikai biennálékon, valamint egyéb szakmai kiállításokon. Az elmúlt években tíz egyéni tárlata volt”- méltatta a művészt Kolozsi Tibor. A teljes laudáció elérhető ITT.

Az Erdélyért Életműdíjas Szilágyi István írót Karácsonyi Zsolt költő méltatta

„Embert, írást, művet próbáló időkben nem csupán Szilágyi István érzi úgy, hogy írnia kell, ugyanígy gondolják olvasói is. Mert szükség van Szilágyi István mondataira, a hangsúlyok végtelenül pontosan egymásutánjára, a mondatok hullámzására és szikárságára, az olvasónak is erőt adó, mélyről, valahonnan az erdélyi szellem mélyrétegeiből érkező lendületre 1989 előtt, utána még inkább”- mondta Karácsonyi Zsolt. A teljes laudáció elérhető ITT.

A díjazottak számára Sánta Csaba erdélyi magyar szobrász készített kisplasztikákat. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS