2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A felvidéki Csehy Zoltán sem veszi át a Térey-ösztöndíjat

2020. január 25. 15:46, utolsó frissítés: 15:48

Január 21-én adták közre a Térey János-ösztöndíjasok listáját. Mint arról beszámoltunk, Bartók Imre rögtön jelezte, hogy nem kívánja átvenni a díjat. (Helyette Bartis Attila kapta meg.) Most pedig Csehy Zoltán döntött úgy, hogy elutasítja a Petőfi Irodalmi Múzeum ezidáig ismeretlen összetételű kuratóriuma által megítélt támogatást - számolt be a dunszt.sk kulturális portál.

"Két okból: részint azért, mert nem pályáztam rá, jelölés alapján kaptam, és sem a döntnökök személye nem ismert, sem a döntés kritériumai nem voltak világosak. Miután a győztesek között közmegbecsülésnek örvendő, jelentős alkotók és közismert irodalmi élősködők egyaránt szerepeltek, sőt akadt olyan személy is, akinek „irodalmi” tevékenysége egy pályakezdő színvonalát is alig éri el, s akinek a köteteit fellépésétől kezdve negatív kritikai visszhang kíséri, a bizottság tagjait gyaníthatóan aligha irodalomesztétikai szempontok vezették.

Ez a szélsőséges széttartás egyszerre komikus és ijesztő: olyan, mint az Andersen-mesében, amikor a ganajtúró bogár azt hitte, máris nemes lett, mert az istállóban a császár fenekéhez férkőzött. Pedig alighanem a saját halálához került közelebb. A másik ok, hogy a következő években más tudományos és irodalmi terveim vannak, s ezeket nem szerződésekhez kötött feltételek közt szeretném megvalósítani. Kétségtelen, hogy a politika frusztrált, szinte a hisztérikusságig felfokozott kulturális közeget teremtett körénk: de épp ilyenkor kell megőrizni a belső nyugalmat és a külső higgadtságot. Ezt szeretném tenni" - nyilatkozta a döntése okairól Csehy Zoltán. (dunszt.sk/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS