2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bukarestben mutatják be a Valant

2020. február 07. 18:10, utolsó frissítés: 18:50

Az alkotók jelenlétében mutatják be Bukarestben a Valan - Az angyalok völgye című filmet, a közönség a főváros egyik legismertebb művészmozijában tekintheti meg az alkotást - közölte pénteken a Balassi Intézet.

A Balassi Intézet bukaresti központja szervezésében mutatják be a Filmtett Distribution által forgalmazott filmet a francia kulturális intézet által működtetett Elvira Popesco moziban. A kritika által az első erdélyi skandináv thrillernek nevezett film bukaresti bemutatója február 13-án lesz, a vetítést követően a közönség találkozhat az alkotókkal. Jelen lesz Bagota Béla rendező, Krisztik Csaba főszereplő, Kántor László producer és Damokos Csaba látványtervező. A meghívottakkal Kacsó Edith, a Román Televízió Magyaradásának munkatársa fog beszélgetni.

Bagota Béla első nagyjátékfilmjében a nagyvárosi rendőr emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja, akinek huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között.

A filmnek a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tavaly volt a világpremierje és azóta teltházzal vetítik a magyarországi és erdélyi mozikban. 2020 januárjában a magyar filmkritikusok Bagota Bélának ítélték oda a legjobb rendezés díját a Valan című filmjéért.

Bagota 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Grunwalsky Ferenc és Kende János osztályában. Egyetemi tanulmányai idején számos rövidfilmet rendezett, Tiszta kézzel című alkotásával elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS