2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Élősködők a 92. Oscar-gála nagy nyertese

2020. február 10. 07:27, utolsó frissítés: 07:45

Hatalmas meglepetésre az Élősködők kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-ceremónián vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában. Emellett Bong Dzsun Ho kapta a legjobb rendezőnek járó díjat, illetve Han Dzsin Vonnal közösen a legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést is, és ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a legjobb nemzetközi film díját is bezsebelte az Élősködők. A legnagyobb vesztes pedig talán a Martin Scorsese rendezte Az ír. Összesen 10 jelölése volt a filmnek, végül egyet sem nyert.Az Élősködök bemutatója a tavalyi cannes-i filmfesztiválon volt, ahol egyből meg is nyert Arany Pálma-díjat. A film két családról, amelyek a dél-koreai társadalom két végletét testesítik meg. Az egyik egy pincelakásban lakik, állandó munkája egyik családtagnak sincs. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor lehetőségük adódik, hogy különböző trükkökkel egy gazdag família szolgálatába szegődjenek sofőrnek, házvezetőnőnek vagy éppen művészetterapeutának.

A színész kategória díjai nem hoztak semmi meglepetést. A Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Renée Zellweger vehette át a legjobb női főszereplőnek, míg Joaquin Phoenix, a Joker című film főszereplője kapta a legjobb színésznek járó elismerést. Ugyanakkor Oscart kapott Brad Pitt, aki Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében látható alakításával érdemelte ki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. A legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart a Házassági történetben nyújtott alakításával Laura Dern vehette át.

A 11 jelölést begyűjtő 1917 összesen 3 díjat nyert, ami lévén, hogy a gála egyik nagy esélyesének számított akár csalódást keltő is lehet. Roger Deakins kapta a legjobb operatőrnek járót, a legjobb hangkeverésért Mark Taylor és Stuart Wilson díjazták, míg vizuális effektusokért Guillaume Rocheron, Greg Butler és Dominic Tuohy kapott elismerést. A hangvágásért járó Oscar-díjat Az aszfalt királyai című filmnek (Donald Sylvester) ítélték oda, csakúgy, mint a legjobb vágásért járó elismerést (Michael McCusker és Andrew Buckland).A legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-szobrot a Jojo Nyuszi rendezője és egyik főszereplője, az új-zélandi Taika Waititi kapta. A legjobb filmzene a Joker című alkotásé lett, a díjat az izlandi zeneszerző, Hildur Gudnadóttir kapta. A legjobb betétdal a Rocketman című filmből az (I'm Gonna) Love Me Again lett, a világhírű énekest, Elton Johnt és Bernie Taupint jutalmazták érte. A smink és frizura kategóriájában pedig a Botrány alkotóit (Kazu Hiro, Anne Morgan és Vivian Baker) ismerték el a díjjal. A legjobb díszletért járó díjat a Volt egyszer egy... Hollywood (Barbara Ling és Nancy Haigh), a legjobb jelmezért odaítélt Oscart pedig a Kisasszonyok (Jacqueline Durran) című kosztümös film kapta.A legjobb dokumentumfilm Oscar-szobrát Az amerikai gyáregység alkotói, a magyar származású Steven Bognar, Julia Reichert és Jeff Reichert vehették át a Dolby Színházban. A film a Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama által alapított Higher Ground produkciós cég első munkája. A rövid dokumentumfilmes mezőnyből az Afganisztánban forgatott Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl) című, gördeszkázni tanuló lányokról szóló produkció nyerte a díjat.

A gála első díját a legjobb animációs film trófeáját a Toy Story 4. nyerte, míg a legjobb rövid animációnak járó Oscart a Hair Love alkotóinak ítélték. A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Neighbors' Window lett. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS