2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénteken mutatják be a Hegedűs a háztetőn című musicalt a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

2020. február 18. 17:49, utolsó frissítés: 17:49

Február 21-én, pénteken 19 órától mutatja be a kolozsvári színház Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein a Broadway-en bemutatott művét, a nagysikerű Hegedűs a háztetőn című musicalt.

Az előadás rendezője Béres László, aki a A kétbalkezes varázsló és a Légy jó mindhalálig színrevitele után dolgozik együtt ismét a a kolozsvári társulattal.

Fotó: Biró IstvánFotó: Biró István


Béres László az előadás témájáról és a darabválasztásról így nyilatkozott:

„A történet egyik szálát Tevje, a szegény sorsú tejesember vívódásai képezik, aki az öt lánya iránti szeretet és a hagyományok mélységes tisztelete között őrlődik, hiszen lányai érzelmeiknek megfelelően választanak férjet és nem pedig házasságközvetítés útján. A másik szál pedig a többség és a kisebbség viszonyát boncolgatja. Úgy gondolom, hogy hit nélkül élni lehet, de nem érdemes. Ez az előadásomnak is az egyik mottója. Ami engem megragadott ebben a musicalben az az a hit, amit Tevje az Úristennel való beszélgetésekből tapasztal meg.”

Jakab Melinda az előadás koreográfusa így beszél a színészekkel folytatott közös munkáról: „Rettenetesen sok személyiséggel kellett együtt dolgoznom volt a próbafolyamatban. Számomra viszont a csapat a főszereplő. A kihívás az volt, hogy egy csapattá formáljam ezeket a személyiségeket, és azt hiszem, hogy ez sikerült.”

Az előadás főszereplője Bogdán Zsolt, a Tevje szerepének megformálásáról így vallott: „Magasra van téve a mérce, hiszen létezik egy film is darabból. Jelzett úton haladtunk, úgymond a szögek már be voltak verve a falba, de ezen az úton is végig kell tudni menni. Laci nagyon jól vezetett végig minket ebben a folyamatban.” Kató Emőke, Golde, Tevje feleségét megformáló színésznő hozzátette: „Egy öröm volt együtt, csapatként végig menni ezen az úton.”

Bogdán Zsolt Fotó: Biró IstvánBogdán Zsolt Fotó: Biró István


Az előadás létrehozásban közreműködött továbbá Kolcsár Péter zenei vezető, Jakab Melinda koreográfus és Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező.

A Hegedűs a háztetőn címszerepét, Tevjét, a tejesembert Bogdán Zsolt játssza, a további szerepekben Kató Emőke, Albert Csilla, Vindis Andrea, Pethő Anikó, Tőtszegi Zsuzsa, Jerovszky Tímea, Kántor Melinda Orbán Attila, Árus Péter, Varga Csilla, Farkas Lorand, Zongor Réka, Csutak Réka, Szűcs Ervin, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Marosán Csaba, Viola Gábor, Lackzó Vass Róbert, Váta Loránd, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Tordai Tekla, Kicsid Gizella, Imre Éva, Kali Andrea, Ötvös Kinga, Laczó Júlia, Sinkó Ferenc, Buzási András, Bálint Előd, Erdei Máté, Nagy Gellért, Nagy Kopeczky Kristóf, Orbám Szabolcs, Varga Péter és Wagner Áron látható.

Fotó: Biró IstvánFotó: Biró István


Az előadásban hét tagú zenekar játszik, melynek tagjai: Kolcsár Péter (zongora), Gyenge Zoltán Balázs, (hegedű) Lupșa Marius (klarinét), Turák Botond Ferencz (harsona); Antal Attila (nagybőgő), Csergő Domokos (ütőhangszerek) és Székely Norbert (billentyűs hangszerek). Sólem Aléchem novellái alapján, Arnold Perl különleges engedélyével. A New York Stage előadásának producere Harold Prince volt. Az eredeti New York Stage-előadás rendezője és koreográfusa Jerome Robbins volt.

A Hegedűs a háztetőn bemutatójára és a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a biletmaster.ro weboldalon. (közlemény)

Nyitókép: Biró István

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS