2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Igen, tessék! „nyelves” óriásplakátjait egyetlen kolozsvári cég sem akarta kitenni

2020. február 21. 16:32, utolsó frissítés: 21:27

Az anyanyelvhasználat bátorításáért dolgozó Igen, tessék! Egyesület kampányvideót hozott nyilvánosságra az anyanyelv nemzetközi napjára (február 21-én) azért, hogy az őrzés helyett a nyelvhasználatra irányítsa a figyelmet, identitásféltés helyett az anyanyelv gyakorlati szerepét hangsúlyozza.

Az édesanyák méltatására gyakran használt szólást (anya csak egy van) felhasználva az egyesület játékosan próbálja tematizálni az anyanyelv-használatot a kolozsvári magyarok körében.Háttérsztori: egy meg nem valósult óriásplakát-kampány története

2019-ben az anyanyelv napjára outdoor kampánnyal készült az egyesület: a fent látható óriásplakátot helyeztük volna ki Kolozsvár különböző pontjain. „Tavaly február 19-én, a plakát legyártása után, a kihelyezés napján jelezte a kivitelező cég, hogy kihelyezéséhez engedélyre lett volna szükség a városházától, ugyanis idegen nyelvű szöveg szerepel rajta.

Előzőleg más kolozsvári cégek is visszautasították a plakát kihelyezését, arra hivatkozva, hogy provokatív és törvényellenes. Akkor arra gondoltunk, hogy engedélyeztetjük, vagy más céget keresünk, és majd 2020-ban kihelyezzük az óriásplakátokat. Kérvényeztük a polgármesteri hivatalánál a jóváhagyást, de kiderült, hogy magánkézben levő reklámfelületek esetében ez nem szükséges, vagyis nincs ilyen engedély, melyet kiadhatnak" – mondta Szilágyi-K. Ágota, az Igen, tessék! Egyesület projektmenedzsere.

Az egyesület ezután több kolozsvári céget is megkeresett, egyik sem vállalta a plakátok kihelyezését, bár szakértőkkel való egyeztetések során kiderült, nincs jogi akadálya.

„Az óriásplakátok azt üzenték volna a város fele tartóknak és a városban közlekedőknek, hogy ez itt egy többnyelvű város. Ezt az üzenetet hordozza az online térben az a huszonöt másodperces videó. Szeretjük a humort, játékot és a kreativitást, ezért időközönként beindul az Igen, tessék! kreatív gyára, melynek fő célja, hogy olyan kampányokat, projekteket hozzon létre, melyek ráirányítják a figyelmet a kérdésre, biztatni tudják közösségünket az anyanyelv használatára” – tette hozzá Talpas Botond, az egyesület elnöke. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS