2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miniatűr történelem: ólomkatona-kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

2009. április 27. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

Miniatűr történelem - az őskortól az 1848-1849-es szabadságharcig címmel ólomkatona-kiállítás nyílik április 30-án 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében. A vándorkiállításon a tahitótfalui Homoki Gyula gyűjteményéből származó, kézi festésű miniatűr ólomkatonákat tekinthetnek meg az érdeklődők: nemcsak a vitrinekben, hanem „harc közben” is, hiszen az apró figurák a terepasztalokon történelmünk híres csatáit vívják majd egymással.

A tárlatot Demeter László történész, Erdővidék Múzeumának vezetője nyitja meg, a házigazda Bordi Zsigmond Lóránd, a SzNM régésze lesz. A kiállításhoz kötődő múzeumpedagógiai foglalkozáson, 15 órától többek között ólomkatona-festéssel (a kifestendő katonákat a helyszínen lehet majd megvásárolni 7 lejért), és a ’48-as szabadságharc résztvevőinek öltözékét, harci felszerelését bemutató kifestősökkel várják a gyermekeket.

A megnyitó után rajzpályázatot is hirdetnek: a beérkező munkák két hétig a kiállítás mellett lesznek láthatóak, a legjobbak készítőit pedig Homoki Gyula által festett ólomkatonákkal jutalmazzák. A tárlat június 14-ig tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön; ezután Kézdivásárhelyen, a Céhtörténeti Múzeumban állítják ki az ólomkatonákat június 17. és július 15. között (megnyitó: június 17. 18 óra). (a Székely Nemzeti Múzeum közleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS