2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén is megrendezik a londoni magyar filmfesztivált

2009. június 10. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

A 20 évvel ezelőtti rendszerváltás áll a második alkalommal tartandó londoni magyar filmfesztivál középpontjában; a június 23. és 30. között rendezendő eseményen mások mellett Jancsó Miklós, Szabó István, Tarr Béla és Makk Károly filmjeit is bemutatják.

A Check the Gate '09 elnevezésű fesztiválon egyes alkotások az 1989 előtti, míg mások az azt követő korszakot idézik fel. A vasfüggöny lehullása előtti korszakot idézi fel egyebek mellett a Gothár Péter rendezte Megáll az idő, Makk Károly klasszikusa, a Szerelem vagy Koltai Róbert keserédes vígjátéka, a Sose halunk meg, valamint a Tarr Béla nevéhez köthető Panelszerelem – közölte a Londoni Magyar Kulturális Központ az MTI-vel.

A rendszerváltás idején és a 90-es években játszódó filmeket többek között Szabó István Édes Emma, drága Böbe című drámája, Szomjas György szatírája, a Roncsfilm, illetve Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című ironikus mozija képviselik. A szervezők az idén elhunyt Bacsó Péter előtt örökzöld szatírája, a Tanú levetítésével tisztelegnek. A "nagy öregek" mellett olyan fiatal alkotók is képviseltetik magukat a fesztiválon, mint Török Ferenc vagy Fonyó Gergely. A játékfilmek mellett a 80-as, 90-es évekbeli reklámokat, valamint a korszakkal foglalkozó dokumentumfilmeket is bemutatnak a fesztiválon. Utóbbiak közé Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című munkája, illetve Almási Tamás Meddő című alkotása tartoznak.

A filmes mustra programját különböző szakmai programok, előadások, beszélgetések, valamint egy rendszerváltással kapcsolatos plakátokat bemutató kiállítás színesítik. A fesztivál védnöke David Korda magyar származású producer, Korda Sándor unokaöccse. A fesztivál ideje alatt az érdeklődők több Korda-filmet is megtekinthetnek, többek között A bagdadi tolvaj című kalandfilmet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS