2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magas román irodalmi díjat kapott Esterházy Péter

2009. június 16. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Esterházy Péter Kossuth-díjas író hétfőn megkapta a külföldi íróknak járó legrangosabb elismerést, az Ovidius-díjat; a kitüntetést a fekete-tengeri Neptun üdülőhelyen a Nemzetközi Irodalmi Konferencia keretében nyújtották át.

Esterházy Péter az MTI-nek elmondta: örül az elismerésnek, "az Ovidius-díj jó díj, mert eddig jó emberek kapták, mint például tavaly Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, vagy korábban Jorge Semprún spanyol születésű francia nyelven alkotó író. Jó azért is, mert kollegák között vehettem át a díjat".

Mint kifejtette, az Ovidius-díj annak a jele, hogy másik kultúrában az ember könyve élő könyv, mert külföldön mindig kérdés, valóságos-e az író kötete, eleven-e az adott kultúrában, tehát olvassák, vagy csak holt betű.

Az Ovidius-díjat nyolcadik éve a kortárs külföldi író kapja meg, akinek románra fordított könyvei a legsikeresebbek, a leginkább keresi és olvassa őket a közönség.

Esterházy Péternek eddig hat könyve jelent meg román nyelven: a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Hrabal könyve című kötetét a napokban mutatták be. Tavaly adták ki románul a Harmonia caelestist és a Javított kiadást is. Korábban már megjelent A szív segédigéi és az Egy nő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS