2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Díjazták a Varga Katalin című filmet a brüsszeli filmfesztiválon

2009. július 06. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Uberto Pasolini Machan című, a Srí Lanka-i kézilabdacsapat eltűnését feldolgozó filmje nyerte a kizárólag fiatal rendezőket felvonultató brüsszeli nyári filmfesztivál nagydíját - jelentette be a zsűri vasárnap éjjel, a díjkiosztó gálán.

Díjat kapott a román, magyar és brit koprodukcióban készült, Varga Katalin című film is: Péter Hilda a legjobb főszereplőnek járó kitüntetést nyerte el, közösen a kábítószertémát feldolgozó svéd film (I Skuggan av Värmen) egyik főszereplőjével, Malin Crépinnel.

A Varga Katalin történetének középpontjában a címszereplő személye áll, akit megerőszakolnak, teherbe esik, férje elüldözi, és így ő gyermekével indul a két erőszaktevő felkutatására. A film már több más fesztiválon, így a Berlinalén is a nyertesek közé tartozott.

A nagydíjas (Írisz díjas) Machan keserédes vígjáték, amely a Srí Lanka-i kézilabdacsapatnak a bajorországi nemzetközi bajnokságról történt, öt évvel ezelőtti eltűnését dolgozza fel.

A brüsszeli filmfesztivált immár hét éve a fiatal - első-, illetve második filmes - európai rendezők alkotásainak szentelik. Ezúttal is 14 műből választották ki a nyerteseket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS