2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma este kezdődik a 66. Velencei Filmfesztivál

2009. szeptember 02. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Összesen mintegy nyolcban alkotást vetítenek majd le a szerda este megnyíló 66. Velencei Filmfesztiválon; a versenyprogramba 24 produkció jutott be. A program egy alkotását "meglepetésnek" szánják, ezért címét csak a hét folyamán fedik fel a rendezők. Első ízben versenyez az Arany Oroszlánért a kétszeres cannes-i díjazott Michael Moore, aki a globális pénzügyi válságot elemző Capitalism: A Love Story (Kapitalizmus: Szerelmesfilm) című dokumentumfilmjével érkezik a Lídóra.

"Sohasem nevettem vagy sírtam annyit, mint amennyit az idei filmek összeválogatása alatt" – jelentette ki Marco Mueller. Ő fogja megnyitni a filmes seregszemlét, amelyet hatodik éve igazgat. Az 56 esztendős Mueller leginkább megérzéseire alapozva válogatja ki a velencei mustra műsorát. Évente több mint kétezer filmet néz meg, hét nyelven beszél folyékonyan, köztük kínaiul – nem véletlen, hogy az olasz fesztivál remek kapcsolatokat épített ki az ázsiai filmművészettel. Velencében nincs ugyan filmvásár, a patinás fesztivál mégis meghatározó lendületet ad a hollywoodi produkcióktól a művészfilmekig minden itt debütáló alkotásnak.

A szeptember 2-12. közt zajló fesztiválon minden eddiginél több, 32 ország filmjeit vetítik. A mintegy 80 alkotás közül 17 amerikai és 22 olasz produkcióban készült.

Mueller nagy fegyverténynek tartja, hogy négy indiai filmet is megszerzett. Korábban – magyarázta – elutasításba ütközött, a hatalmas piaccal rendelkező indiai filmgyártás vezetőit ugyanis nem igazán érdekelték a fesztiválszereplések. Az igazgatónak azonban most sikerült meggyőznie a bollywoodi stúdiómogulokat és a művészfilmstúdiókat, hogy Nyugaton is van közönsége a kultúrák találkozását bemutató produkcióknak.

A sztárparádé sem marad el Nicolas Cage, George Clooney, Oliver Stone, Charlize Theron, Eva Mendes és Sylvester Stallone mind feltűnnek majd a vörös szőnyegen. De történetében először a Lídó vendége lesz George Lucas is, aki a tervek szerint vasárnap nyújtja át a fesztivál életműdíját John Lasseternek és a Disney-Pixar animációs stúdió rendezőinek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS