2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A roma-magyar konfliktus is téma volt az első Civil suli-hétvégén

2009. október 26. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

Hétvégén indult a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) Civil suli konferenciasorozata Székelyudvarhelyen. A városi könyvtár audiovizuális termében Sándor Krisztina, a MIT elnöke köszöntötte a résztvevőket, a konferencia nyitóelőadását Jakab Vilma, a kolozsvári Zöld Erdély Egyesület programfelelőse tartotta. A Környezettudatos vásárló-kampány célja, hogy felhívják az erdélyi vásárló közönség figyelmét a környezeti problémákra és megoldást ajánljanak arra, hogyan lehet ezeket helyi szinten csökkenteni, azáltal, hogy helyi termelőktől vásárolunk, egészségesen táplálkozunk, tudatosan
szavazunk a pénzünkkel.

A meggyőző előadást Somogyi Attila bemutatója követte, aki a Europe Direct hálózatot mutatta be. Geréb László főiskolai docens a pénzügyi válságról, annak okairól beszélt. Szerinte a sokat emlegetett, rettegett válság morális válságra vezethető vissza, aminek oka a hitel, amelyet előre elköltött pénznek is tekinthetünk, amit már 10-20 évre előre elköltöttünk.

Délután interaktív, parázs vitát generáló előadásba kapcsolódtak be a Civilsuli résztvevői, amelyet Haller István, a diszkriminációellenes tanács tagja tartott. Az előadás témája a székelyföldi etnikai konfliktusok voltak, amelyből kiindulva előadónk levonta a következtetést, hogy nem élünk tökéletesen működő jogállamban, ezt bizonyítja az is, hogy a jogorvoslás etnikai kérdésekben nem működik jól, a lakosság kellene, hogy megelőzze a konfliktusok elmérgesedését.

A délután második felében László János vállalkozó beszélt az üzleti etikáról, majd kötetlen beszélgetés keretében a résztvevők személyes tapasztalatairól, életútjáról faggatták az üzletembert.

A konferencia második napján egyedülálló kerekasztal-beszélgetésre került sor a frissen megválasztott Székelyudvarhelyi Önkormányzat 3 képviselőjével. Jakab Attila (Zöld Párt), Orbán Balázs (MPP) és Jakab Áron Csaba (RMDSZ) tanácsosok beszélgetését Szabó Attila (újságíró, Príma Rádió) moderálta. A beszélgetőpartnerek hangsúlyozták, hogy mindenki érdeke egy működő, határozatképes városi tanácsot alkossanak, amely a helyi érdekeket támogatja, fejleszti a várost.

A Civilsuli záróelőadását Kolumbán Gábor egyetemi tanár tartotta A
gazdasági válságról közérthetően
címmel. A második Civil suli-hétvége Kézdivásárhelyen lesz november 6-8. között. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS