2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Focus '89: fesztivál Brüsszelben a berlini fal leomlásának évfordulójára

2009. november 07. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Focus '89 címmel egész héten át tartó kulturális fesztivál kezdődik hétfőn Brüsszelben a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából. A belga főváros Flagey Művészeti Központja és az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek hálózatához tartozó EUNIC Brüsszel közös szervezésében filmeket vetítenek és pódiumvitákat szerveznek a két évtizeddel ezelőtti európai rendszerváltozáshoz, a kontinens új korszakának kezdetéhez kapcsolódó témákban.

A fesztivál hétfő esti megnyitóján az ünnepi koktél után Andrzej Wajda Vasember című filmjét mutatják be. Keddtől vasárnapig napokra tematikusan elosztva vetítenek filmeket a rendszerváltozás előtti életről, a fal leomlásának dokumentarista megörökítéséről, a nosztalgiáról, az új migrációs jelenségekről, az internacionalizmustól való megszabadulás utáni nacionalista újjáéledésről, valamint az új életformáról.

A kedd esti pódiumbeszélgetést az egykori ellenzéki tevékenységnek szentelik. A szerdai kerekasztal témája a városok megváltozása, a vita résztvevőinek egyike Török András művészettörténész-városkutató. Szombaton vetítik a fesztivál keretében a Fonyó Gábor által rendezett Made in Hungaria című filmet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS