2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Táncelőadások Erdélyről és Erdélyből Budapesten

2009. november 10. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Két, Erdélyhez kapcsolódó táncelőadás is szerepel a budapesti Hagyományok Háza novemberi programjában: november 12-én a Magyar Állami Népi Együttes erdélyi témájú produkcióját, 29-én a Háromszék Táncegyüttes előadását láthatja a közönség.

A Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű – Tánc erdélyi népzenére című előadását november 12-én 19 órától láthatják az érdeklődők. Az „Erdély-antológiája” szerves folytatása annak a hosszú évek óta tartó alkotói folyamatnak, amely korszerű folklórértelmezésével, a színház eszközeinek bátor alkalmazásával kérdez rá újra és újra viszonyulásunkra a hagyományhoz, és makacs következetességgel mutat rá gyökereinkre, hagyományos kultúránk fontosságára.

A táncköltemény az alkotók egyéni látásmódját tükrözve megpróbálja összefoglalni Erdély párját ritkítóan gazdag, hagyományos tánc- és zenekultúráját. Az Édeskeserű rapszodikusan ellenpontoz komikumot tragikummal, örömöt bánattal, életet halállal. S mindeközben választ keres az örök, mindannyiunk számára feltehető kérdésekre: Szülőföldünk (múltunk) elhagyása annak elvesztése-e is egyben? Maradhat-e, és ha igen, mi hátrahagyott javainkból? Mit ér a közösség összetartó erejét nélkülöző, a kultúrák zűrzavarában tébláboló ember?

Erdélyhez is kötődik a november 20-án 19 órától vagy november 25-én 15 órától látható Három a tánc című produkció is, amely a magyar nyelvterület három nagy táncdialektusának (Dunántúl, Alföld, Erdély) legszebb táncaiból nyújt válogatást.

A somogyi pásztorok szilaj kanásztáncai, a Felvidék lírai lánykarikázója, Szatmár nemesi időket is idéző verbunkja és csárdása, Kalotaszeg virtuóz legényese és páros táncai sorjáznak elő sokszínű forgatagban, bemutatva a Kárpát-medence néptáncainak egyik fontos sajátosságát, a rögtönzést.

November 29-én 19 órától pedig a Háromszék Táncegyüttes vendégszerepel Budapesten Hol jársz, hová mész? Táncjáték Kádár Kata balladája nyomán című produkciójukkal.

A táncjáték különlegessége, hogy egységes történet keretén belül ellenpontozva alkalmazza a klasszikus népzenét a jazzes hangzású elemekkel, a hagyományos néptáncelemeket táncszínházi, balett- és kontakttánc-elemekkel, illetve a szinte teljesen lecsupaszított, üres teret a kifinomult díszletekkel. (a Hagyományok Háza közleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS