2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civil suli projektszínházról, lakáskultúráról és zöld aktivizmusról Kézdivásárhelyen

2009. november 10. 17:12, utolsó frissítés: 17:14

Megtartották a hétvégén a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) Civil suli konferenciasorozatának második részét Kézdivásárhelyen. November 7-én, szombaton Horovitz Ernő és Zsuzsanna mesélte el a harmincöt fős hallgatóságnak, hogy ötleteikből hogyan lett vállalkozás. A csernátoni Hanna Panzió tulajdonosai hangsúlyozták, hogy fontos a folyamatos bővítés, hiszen annyira nagy a konkurencia, hogy ha nincsenek mindig újabb szolgáltatások, ötletek, a vendégek elpártolnak.

Pál Tünde pszichológus az egészséges táplálkozásról beszélt. Néprajzi kitérővel vezette fel előadását, arra utalva, hogy mennyire befolyásol az, ahogyan évszázadokon át táplálkoztak őseink. Elhangzott, hogy a táplálkozásunk már akkor elkezdődik, amikor megfoganunk, illetve amit életünk első három évében ettünk, a későbbiek során is azt tudja a szervezetünk jól hasznosítani. Fontos következtetés, hogy a mértéket nem szabad túllépni, enni tehát bármit lehet, de mértékkel.

Ebéd után egy, főleg a városban aktuális téma került terítékre. Színház született Kézdivásárhelyen, erről beszélgettek a kerekasztal meghívottjai a hallgatósággal. A moderátor szerepét Bakk-Dávid Tímea, a Transindex munkatársa vállalta, aki vitaindító kérdéseket intézett az érintettekhez. Ferencz Attila, a színháznak otthont adó Vigadó igazgatója elmondta, hogy többek közt azt a kijelentést szerették volna megcáfolni, miszerint a kultúrára nincs igény a kisvárosban. Mivel egyelőre projektszínházról beszélünk, a színészek nem egy intézményhez, hanem előadásokra szerződnek.

Deme Róbert Magyarországról hazatért színész szerint fontos meghatározni, hogy mi a színház feladata a város életében. Ferencz Réka szintén a város szülöttje, frissen végzett színészként örül, hogy egy most alakult színháznál kezdheti pályáját. Hangsúlyozták, hogy ők nemcsak színészek, hanem részt vesznek a háttérmunkában, egyéb, a színházzal kapcsolatos tevékenységekben. Noha eddigi előadásaikat telt ház előtt játszották, a nézők közt sok volt a nem kézdiszéki, az itteni lakosok még vissza kell szokjanak a színházba.

Ezt követően Gergely Orsolya szociológus egy kutatását mutatta be, amelynek tárgya a lakás- és életmód-minták az erdélyi magyar lakosság körében. Míg a nyugati társadalmakra nem jellemző, hogy az embereknek saját lakásuk legyen, Románia ilyen téren vezető helyen áll. Elhangzott, a lakosság 90%-a ragaszkodik ahhoz, hogy saját lakása legyen, mert nálunk ez a természetes, a megszokott. A szombati nap gitáresttel zárult, vasárnap Szabó Béla egyetemi adjunktus beszélt arról, hogy milyen a család megítélése a fiatalok szemszögéből. Bemutatóját ő is egy kutatásra alapozta, amely főleg a számok tükrében mutatott rá a fiatalok családdal kapcsolatos attitűdjeire, az iskolai teljesítmény és a család, illetve az internet és a család kapcsolatára.

A kézdivásárhelyi konferenciát lezáró előadást Vizauer Tibor-Csaba tartotta. A kolozsvári Zöld Erdély Egyesület alelnöke vázolta a civil szervetekről való tudnivalókat, a zöld civilek munkáját, illetve hogy mit változtathatunk ahhoz, hogy környezettudatosabbak legyünk. Véleménye szerint a legfontosabb feladat az ökológiai nevelés és a szemléletformálás. A Civil suli következő állomása november 14-én lesz Marosvásárhelyen. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS