2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldi digitális emlékezet: könyvtári együttműködés

2009. november 19. 18:32, utolsó frissítés: 18:32

A tervek szerint az év végéig elérhetővé válnak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára közös projektje részeként digitalizált első dokumentumok az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárában.

A Szülőföld Alap által támogatott projekt célja a székelyföldi vonatkozású nyomtatott kulturális értékeink megőrzése, védelme és bevonása a kulturális körforgásba, helyi szellemi örökségünk közkinccsé tétele. A munkálatokat Róth András Lajos, a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának vezetője is segíti, aki már évek óta foglalkozik digitalizálással. Az Országos Széchenyi Könyvtárral (OSZK) kötött partnerszerződés alapján az általa digitalizált művek megtalálhatók a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK).

Az első körben olyan műveket: többnyire XVIII.-XIX. századi erdélyi, székelyföldi vonatkozású, illetve helytörténeti kiadványokat, régi helyi nyomdák kiadványait, valamint olyan XX. századi erdélyi, székelyföldi vonatkozású munkákat digitalizáltak, amelyek esetében már nem tevődik fel a szerzői jogvédelem kérdése.

A kulturális örökség digitalizálása hosszú távú tevékenység, az eredményes együttműködés érdekében a két könyvtár évente összeállítja majd a digitalizálásra szánt dokumentumok jegyzékét és közösen értékeli az elért eredményeket.

A két székelyföldi intézmény a digitalizálás révén biztosíthatja a gyűjtemények értékes, régebbi, és éppen ezért sérülékeny dokumentumainak elektronikus formában való megőrzését is. Hosszú távon a digitalizálás lehetővé teszi majd a közgyűjteményeinkben fellelhető írott - nyomtatott helyi kulturális örökségnek a magyar és egyetemes kulturális örökségbe való beépülését. (a Kájoni János Megyei Könyvtár közleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS