2018. október 22. hétfőElőd
14°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A barokk zene egyesíti a régi és új Európát

2009. november 24. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

Olaszországban, Szlovéniában és Romániában zajlanak majd kulturális események A barokk zene, mint egyesítő erő a régi és új Európa között című projekt részeként, amelyben a kolozsvári Flauto Dolce Együttes is részt vesz.

Az egy éves barokk koncertsorozat célja az is, hogy elősegítse az olaszországi, szlovéniai és romániai régizene előadóművészek közötti együttműködést. A projekt részeként vonós hangszerkészítő mesterkurzust is szerveznek, amelynek résztvevői a híres cremonai hangszerkészítők hagyományaival ismerkedhetnek meg.

A projekt az Európai Bizottság 2007 és 2013 között zajló kulturális programjának része, amelyet az Európai Unió támogat. A projekt kezdeményezője és főszervezője a trieszti Panta Rhei kulturális egyesület, melynek elnöke Angelo D'Eri, művészeti vezetője Stefano Casaccia trieszti professzor. Partnerei a Novo mesto-i Friderik Irenej Baraga Kulturális Intézmény és a kolozsvári Flauto Dolce Együttes.

Mindhárom országban 18 barokk koncertet szerveznek, világi és egyházi zene-sorozatra osztva. A koncertek létrejöttében közreműködnek a trieszti Nova Academia együttes (művészeti vezető: Stefano Casaccia), a Novo mesto-i Milko Bizjak orgonaművész és zenész társai a Jurij Slatkonja Konzervatóriumból, valamint a kolozsvári Flauto Dolce Együttes (művészeti vezető: Majó Zoltán) és meghívottja, Mihaela Maxim szoprán énekesnő. Az olasz együttessel mindvégig közreműködik Angelo Manzotti világhírű kontratenor.

Ugyanakkor minden résztvevő együttes saját országának régi zenéjéből (is) ad ízelítőt. A projekt november 27-én indul egy Novo mesto-i világi barokk koncert-sorozattal, majd 2010 januárjában Triesztben, márciusában pedig Kolozsváron folytatódik. A második, egyházi zene-sorozat 2010 májusában Kolozsváron kezdődik, majd szeptemberben Novo mesto-ban, illetve Triesztben fejeződik be. (a Flauto Dolce Egyesület közleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS