2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pestis: kiállítás Székelyudvarhelyen

2009. november 24. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Székelyudvarhelyen látható a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nagysikerű vándorkiállítása, a Démoni ragály: a pestis című tárlat. A kór több évszázados történetét bemutató kiállítást november 26-án 18 órakor nyitják meg a Haáz Rezső Múzeumban.

A kiállítást Magyar László András, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgató helyettese nyitja meg, illetve Horányi Ildikó főmuzeológus mutatja be.

A pestist, avagy a Fekete Halált a Yerisina (korábban Pasteurella) pestis nevű baktérium okozza, mely a világ legszívósabb és legveszélyesebb élőlényeinek egyike. Ez a baktérium különféle rágcsálók, leginkább patkányfélék vérében él, és időnként, máig tisztázatlan okokból elszaporodik, megöli a gazdaállatot, majd legyek vagy bolhák segítségével terjedve járványokat okoz. A pestis több nagy hulláma közül a legnagyobb a Fekete Halál volt, mely 1346-ban érte el a Krímet.

Egy kortárs krónikás, Gabriel de Mussis számolt be arról, hogy a tatár seregek Kaffa (Feodosia) ostromakor pestises hullákat katapultáltak, ekképpen alkalmazva a történelem első biológiai fegyverét. Az elkövetkezendő 400 évben a pestis újra és újra lecsapott, többek között az 1710-es években az Osztrák Birodalomban, véget vetve a Rákóczi-szabadságharcnak is.

Miközben egész Európát sokkolta, a járványnak pozitív hatásai is voltak: ösztönzően hatott az orvostudomány fejlődésére, a nemzeti tudományos nyelvek kialakulásának adott lökést. A kiállítás ezt az összetett jelenséget, a betegségről szóló különféle magyarázatokat, értelmezéseket, a pestisjárványok hatását, szellemi, mentalitásbeli következményeit, a félelmet és reményt, a kétségbeesést és küzdelmet kívánja a látogató elé tárni. (a szervezők közleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS