2018. október 17. szerdaHedvig
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatkozik a Chip-Chip Chokas, a Bëlga karaokét készített

2009. november 27. 09:43, utolsó frissítés: 09:43

Két új kiadvánnyal jelentkezett DJ Titusz magyarországi alternatív zeneszerző, producer: friss projektje, a Chip-Chip Chokas CD-t, régi csapata, a Bëlga karaoke DVD-t készített. Titusz régi gyűjtője a régi elektronikus kütyüknek, szintiknek, játékhangszereknek, sőt, maga is épít ilyeneket.

"Az utóbbi időben sok időt és energiát fordítottam a circuit bendingre, vagyis ezeknek a szerkezeteknek az átalakítására. Ma már olyan sok van ezekből otthon, hogy nem férek el tőlük. Járok bolhapiacra, meg az interneten is vásárolok, szerencsére ez nem túl drága hobbi, kifejezetten az olcsó, régi cuccok beszerzéséről van szó" - mesélte Titusz az MTI-nek.

Elmondta, régóta érdekelte, milyen hangokat lehet előcsalni például egy régi 8 bites Commodore 64-ből. "Nem mindegyikkel lehet eljátszani a boci-boci tarkát, sok van, amelyikből csak különböző hangeffektusokat lehet kicsiholni."

A kütyüjei megszólaltatására találta ki a Chip-Chip Chokas projektet; Titusz megírta a zenéket, és felkérte barátait, énekeljék fel a számokat. A közreműködők között szerepel például Beck Zoltán (30Y), Sickratman, a Bëlga tagjai, Varga Zsuzsa, Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) és Bércesi Róbert (Hiperkarma).

"Egyfajta jutalomjátéknak tekintem az egészet, nyilván koncertezni sem fogunk vele. Ha jól számolom, ez a tizedik lemezem" - mondta Titusz. Beszámolt arról, hogy jövőre két zenekara, a Bëlga és a Carbonfools is új albummal jelentkezik, a Bëlga tavasszal mindjárt néggyel.

A Bëlga tavasz néven futó elképzelésről Bauxit, a hip-hop zenekar rappere is beszélt az MTI-nek. "Négy teljesen új, különböző koncepciókon alapuló CD-ről van szó, a számokon most dolgozunk. Ötletben nincs hiány, rengeteg energiánk felszabadult, mert sajnos az utóbbi egy évben mindenki elvesztette a civil állását a Bëlgából. A tervek szerint havonta egy CD-t adunk ki március 15-től kezdve; ezek nagyon olcsók lesznek, azt akarjuk, hogy 350 forint legyen az áruk, a netről pedig ingyen le lehessen tölteni őket" - mondta Bauxit.

A Bëlga most kiadott karaoke DVD-jén a csapat legnépszerűbb dalait (közöttük van A gyaloglás vége, az Ovi, a Nemzeti hip-hop, a Képviselő boogie, a Mit parodizálsz és a Gyere kislány gyere is) az eredeti zenei alapokra énekelheti minden rajongó a fürdőszobában, vagy karaoke bulikon.

"Sokan kérték tőlünk az elmúlt időszakban, hogy jelentessük meg számainkat instrumentális formában, például színházi darabokban is akarták ezeket használni. Bevallom, a karaoke piacot magam nem nagyon ismerem, én nem szoktam karaokézni, bár amikor egy multinál dolgoztam, részt kellett vennem egy karaoke karácsonyi partin. Amikor Kínában jártam, karaokéztam, ott nagyon sokan művelik ezt, igazi komoly kultúrája van, egyfajta párbeszéd az emberek között" - mondta Bauxit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS