2018. október 17. szerdaHedvig
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Digitalizálják a Székely Nemzeti Múzeum fényképtárát

2009. december 01. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

Megkezdődött a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum fényképtárának digitalizálása. A jóval több mint 10 ezer fotót számláló, különböző hordozókon lévő fotótéka tartalmából 300 kép már megtekinthető az intézmény honlapján.

A múzeum hatalmas fényképtára tartalmának túlnyomó része – a feldolgozottság hiányában – eddig a munkatársak számára is hozzáférhetetlen volt. Most a Szülőföld Alaptól pályázat útján elnyert pénzből megvásárolt különleges szkenner hatalmas lendületet adott a feldolgozásnak, mondta el Gazda Enikő néprajzkutató-muzeológus, aki kollégájával, Kinda Istvánnal végzi a munkát. Rengeteg üvegnegatív és több ezer filmcsík vár „beolvasásra”, eddig 5000 filmkocka szkennelésén vannak túl a múzeum munkatársai.

A hatalmas volumenű anyag feldolgozásán túl legnagyobb gondot a fotók azonosítása jelenti, eddig ugyanis mindössze egyszer történt próbálkozás az állomány feldolgozására. Fóris Pálnak a hetvenes évek elején megjelent, ezer fotót katalogizáló fényképtára csak egy kis részét jelenti a múzeum gyűjteményének, amely a 19. század végén készült fotókat is tartalmaz, valamint a 20. század elejének híres szentgyörgyi fotográfusa, Gere István gyűjteményét is. Gazda Enikő mindenkit arra biztat, hogy próbáljon segíteni a múzeumnak a neten közzétett fotók pontos azonosításában.

Eddig elsősorban az építészet és a különböző mesterségek tárgykörében készült fotókat igyekeztek feldolgozni, mivel elsősorban ezeket keresik a múzeumban. A képanyag világhálóra való feltöltésekor figyelembe veszik a nyomdai reprodukálásra való előkészítettség szempontját is, így bárki 1200 DPI-s felbontású fotókhoz férhet hozzá – természetesen az intézmény engedélyével. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS