2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többynelvű irodalmi portál indult a visegrádi országok szerzőinek műveivel

2009. december 03. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Országonként mintegy ötven szerzővel, több mint ezer szöveggel elindult a www.visegradliterature.net oldal, amely a visegrádi országok irodalmának legjavát teszi közzé magyar, szlovák, cseh, lengyel, angol és német nyelven.

Az oldalon a látogató mintegy kétszáz klasszikus és kortárs szerző szövegei között keresgélhet, a különféle fordításokat pedig akár össze is hasonlíthatja. Az oldal a szövegek mellett tartalmazza a szerzők életrajzát is, valamint egyes művek recepcióját is angol és német nyelven.

Karádi Éva, a Magyar Lettre felelős szerkesztője, a projekt nemzetközi koordinátora szerint a weboldallal nemcsak egymás nyelvét, kultúráját ismerhetjük meg, de általa a magyar irodalom nyelvi elzártsága is csökkenhet.

"Európa különlegessége, hogy ennyi nyelv él egymás mellett. Valamiért mégis mindig az angolt használjuk. Most megismerhetjük szomszédjaink nyelvét, ráadásul a projekt izgalmas szellemi játéknak is felfogható" - mondta Karádi Éva az MTI-nek.

A projekt a Typotex Kiadó Bábel mátrix nevű, soknyelvű portáljából bontakozott ki, amelyen angol, cseh, holland, lengyel, német, orosz és portugál nyelven olvashatóak a magyar irodalom jeles alkotásai. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS