2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Astra fődíjas filmjét vetítik a budapesti Román Kulturális Intézet filmklubjában

2010. február 02. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

A Madarak útján című dokumentumfilm vetítésével kezdődik a budapesti Román Kulturális Intézet idei filmklub-sorozata holnap este; az alkotás novemberben fődíjat nyert a nagyszebeni Astra fesztiválon.

Trencsényi Klára, a dokumentumfilm rendező-operatőre elmondta az MTI-nek, hogy az Európai Unió szocio-dokumentumfilmes műhelyében azt a feladatot kapta 2006-ban: készítsen filmet Romániában, abban a faluban, ahol először ütötte fel a fejét a madárinfluenza. A Duna-deltában található Peripraván azonban a járványnál érdekesebb témát talált: a több mint 300 éve odamenekült óhitű orosz közösséget, a lipovánokat.

A rendező elmesélte, hogy az elzárt közösséget nagyon megviselte a sok fehérbe öltözött közegészségügyi szakember és a forgatócsoportok, így ezután nagyon nehéz volt a bizalmukba férkőzni. A munka során kiderült, hogy 1666-ban az orosz ortodox egyház kiátkozta az óhitűeket, akik a deltában találtak menedéket, mert ott meg tudták őrizni évszázados hagyományaikat, vallási rituáléjukat és szent nyelvüket, az egyházi szlávot.

Mára a faluban egyre inkább teret nyer a civilizáció, a filmből kiderül, hogy mostanra csak egy öregember maradt, aki még tud olvasni a szent szövegekben. A forgatást 2009 januárjában fejezték be, vagyis két és fél éven át dolgoztak Periprava faluban.

A budapesti Román Kulturális Intézetben minden hónap első szerdáján tartanak vetítéseket, ahol a legfrissebb filmtermésből igyekeznek válogatni. Márciusban Stere Gulea rendező Weekend cu mama (Weekend anyával) című alkotását mutatják be. Áprilisban Radu Gabrea Călătoria lui Gruber (Gruber utazása), májusban Andrei Gruzniczki Cealaltă Irina (A másik Irina), júniusban Manolea Marcus Operațiunea Monstrul (A Szörny hadművelet) című vígjátékát, júliusban pedig Mircea Daneliuc munkáját, a Marilenát vetítik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS