2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korszerű tájékoztató központokká kell válniuk a romániai könyvtáraknak

2010. február 05. 09:36, utolsó frissítés: 09:36

„A közkönyvtárak nem ragadhatnak meg a ’90-es években betöltött szerepüknél. Olyan korszerű tájékoztató központokká kell válniuk, ahová szívesen járnak az emberek, és ahol másfajta szolgáltatást is találnak, nem csak régi és új könyveket” - mondta Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter azon a vitán, amelyet az általa vezetett szaktárca a Biblionet programmal közösen szervezett meg tegnap Bukarestben. A Biblionet program részeként a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint az IREX Alapítvány vállalta fel a közkönyvtárak alkalmazottjai képzését.

„A romániai közkönyvtárak a támogatás és a humán erőforrások tekintetében is hátrányos helyzetbe kerültek a rendszerváltás után. A könyvtárosok érdeme az, hogy életben tudták tartani ezeket az intézményeket” - jelentette ki Kelemen Hunor, és azt is hozzátette, a minisztérium következetes közpolitika kidolgozásával segítheti ennek a szakterületnek a működését.

„Ennek a közpolitikának az összeállításakor újra kell gondolnunk a közkönyvtárak vidéki és kisvárosi közösségek életében betöltött szerepét is” - hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette, a szaktárca és az önkormányzatok feladata lesz tartalommal megtölteni a Biblionet program teremtette keretet.

Deborah Jacobs, a Bill és Melinda Gates Alapítvány Global Libraries programjának igazgatója elmondta, a könyvtáros új szerepe azt is feltételezi, hogy a könyvtárlátogatóknak ne csak a könyvállományhoz legyen hozzáférésük, hanem más kulturális, szociális és oktatási szolgáltatásokhoz is.

Kelemen Hunor kifejtette, bár a könyvbeszerzési program újraindítása elsődleges a minisztérium számára, idén még nem lesz erre alkalom. Először ugyanis a pénzügyi alapokat kell biztosítani, amelyeket az Országos Lottótársaságtól és a szerencsejáték-szolgáltatók hozzájárulásából lehet elkülöníteni erre a célra.

A kulturális miniszter hozzátette, partnerséget szeretnének kötni az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztériummal az új olvasói nemzedék és a korszerű könyvtári szolgáltatások használóinak képzése érdekében. Ugyanakkor megbeszélésre hívta a Könyvtárosok Országos Szövetségének képviselőit, hogy megtárgyalják a 2002-ben elfogadott könyvtártörvényre vonatkozó módosító javaslatokat.

„Annak idején sokat foglalkoztunk ezzel a törvénnyel a Parlamentben, de a jogszabály aktualizálásra szorul. Ezért arra kérem a szövetséget, hogy tegyen javaslatot a tökéletesítésére” - mondta Kelemen Hunor. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS