2018. október 22. hétfőElőd
14°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A képzőművészetek évét ünneplik az idén Székelyföldön

2010. február 09. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

Hargita megye is csatlakozott a Kovászna megyei önkormányzat kezdeményezéséhez, melynek keretében a képzőművészetek évének nyilvánították a 2010-es esztendőt. "A tavalyi Benedek Elek-emlékév sikerén felbuzdulva megvizsgáltuk, hogy milyen ügynek szentelhetjük ezt az esztendőt, és kiderült, hogy több mint 15 háromszéki képzőművész születésének vagy halálának van kerek évfordulója az idén" - mondta az MTI-nek Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke.

Ezért nem egy személynek a munkásságáról emlékeznek meg, hanem magáról a képzőművészetről. A szervezésbe bevonták a képzőművészek szövetségét, a háromszéki képzőművészek egyesületét, a Barabás Miklós Céhet, a program felelőse pedig Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója lett.

A tervek szerint nemcsak kiállításokat szerveznek, hanem új galériát építenek, monográfiákat, katalógusokat és emlékalbumokat adnak ki - közölte Tamás Sándor, hozzáfűzve: szeretnék előtérbe helyezni, megismertetni a fiatal képzőművészeket is. A rendezvények azonban túlmutatnának Székelyföld határain, a tárlatokat, művészközösségeket a magyarországi testvérmegyékben, a testvértelepüléseken, valamint Svédországban is bemutatják.

A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő momentuma Gyárfás Jenő festőművész szobrának felavatása lesz, a nevét viselő képtárral szemben, Sepsiszentgyörgy főterén. A másik fontos mozzanat Barabás Miklós születése 200. évfordulójának megünneplése lesz.

Tamás Sándor tájékoztatott arról is, hogy a Kovászna megyei önkormányzat 100 000 lejt különített el a rendezvény finanszírozására. Mint mondta, nagy fejtörést okozott a gazdasági válság közepette előteremteni az erre szánt összeget. "Valljuk, hogy nehéz gazdasági helyzetben is áldozni kell az értékteremtő kultúrára" - hangsúlyozta az MTI-nek Tamás Sándor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS