2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erőszak elleni flash mob Kolozsvár központjában

2010. március 12. 10:16, utolsó frissítés: 10:49

Figyelemfelhívó akciót szerveznek a társadalmunkat meghatározó erőszakformák tudatosításáért a kolozsvári Desire Alapítvány, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Társadalmi nem és esélyegyenlőség mesteri program diákjai, valamint a Tranzit Alapítvány. A flash mobot március 13-án 17 órakor tartják a Széchenyi téren (Piaţa Mihai Viteazu), majd az érdeklődők a nők hónapja alkalmából szervezett programokon vehetnek részt a Tranzit Házban.

„Az esemény célja a mindennapi életben jelen lévő erőszakformák tudatosítása a testi- és lelki erőszakon keresztül az emberi jogok diszkrimináción és társadalmi kizáráson alapuló megsértéséig” - nyilatkozta Vincze Enikő egyetemi tanár, a Desire Alapítvány elnöke.

Pakucs Kinga mesteri hallgató, a flash mob kezdeményezője elmondta: a rendezvény résztvevői különböző statikus támadási és védekezési pozíciókat fognak mímelni anélkül, hogy konkrét fizikai kapcsolatot hoznának létre. A fő üzeneteket különböző táblákon jelenítik meg és elhelyeznek egy dobozt, amelybe a rendezvény témájával kapcsolatos üzeneteket helyezhetik a résztvevők. Az eseményre a szervezők körülbelül 50 embert várnak (diákokat, civil szervezetek képviselőit).

Az utcai megmozdulást követően, 18 órától a Tranzit Házban (Bariţiu / Malom utca 16.) a Desire Alapítvány bemutatja az Egy projekt a társadalmi egyenlőségért című filmet, valamint a Nevi Sara Kali Roma Nők Lapja című folyóiratot. A rendezvény apropójául március, a nők hónapja, valamint 2010, a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve szolgál.

Mind a filmet, mind pedig a folyóiratot a Desire Alapítvány munkatársai hozták létre az Egalitate prin diferenţă. Accesul femeilor rome pe piaţa muncii – Egyenlőség a különbség révén. Roma nők munkaerőpiaci hozzáférése elnevezésű projekt keretében. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS