2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Amerikai Psycho írója a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

2008. április 10. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Két hét múlva kezdődik a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek új helyszínére, a Millenáris parkba több mint harminc országból csaknem ötszáz könyves cég érkezik.

Április 24. és 27. között a Jövő Háza és a Fogadó épülete könyves standoknak ad helyet, a parkban pavilonok állnak majd és a színpadokon is rendezvényeket tartanak. A beszélgetéseket, eszmecseréket befogadó termeket a magyar irodalom és a könyves szakma nagyjairól nevezik el.

A jubileumi könyvfesztivál fővendége idén Bret Easton Ellis amerikai író, díszvendég országa pedig Kína lesz. Kínára egyebek mellett azért esett a választás, mert az ország a világ könyvtermésének húsz százalékát adja, kultúrája pedig szinte a legősibb a világon.

Liu Veng Csing (Liu Weng Qing), a Kínai Népköztársaság nagykövetségének kulturális tanácsosa elmondta: hazájának 34 tartományából 48 kiadó 72 tagú delegációja érkezik, és 6 szakembert küldenek a könyvkiadás terén történő együttműködés erősítésére. A mintegy 100 négyzetméteres kínai standnál három kínai szerző is vendégeskedik majd, a Konfuciusz Intézet pedig a kínaira fordított magyar könyvekből szervez kamara-kiállítást a fesztivál idejére.

Kína mellett a fesztivál törzsvendégei - többek között Németország, Spanyolország, Portugália, Oroszország - ezúttal is jelen lesznek, első arab részvevőként Egyiptom érkezik, Románia pedig már azt is jelezte, hogy a közeljövőben díszvendég lenne a fesztiválon.

A gyermekirodalmi szekció gazdag rendezvénysorozattá terebélyesedik: koncertek, játszóház és szabadtéri foglalkozások is várják a fiatal irodalombarátokat, akik első alkalommal a Képregényszigetre is ellátogathatnak.

A könyvfesztivál hagyományos programja az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja. Az idén nyolcadik alkalommal rendezendő eseményre ezúttal 18 fiatal európai alkotó érkezik, Magyarországot Dunajcsik Mátyás képviseli majd a szombaton két szekcióban folytatandó Európa Matinén.

A tájékoztatón Barna Imre, a Bret Easton Ellis köteteit is gondozó Európa Könyvkiadó vezetője úgy vélekedett, hogy az Amerikai Psycho írójának vendégeskedése különleges alkalom. Az amerikai irodalom sztárja, egyes vélemények szerint megújítója, kultregények szerzője, az amerikai társadalom elé félelmetes tükröt tartó író látogat el a magyar olvasókhoz, akik mind a hat kötetét olvashatják - tette hozzá.

A kiadó másik vendégéről, a német Ingo Schulzéről szólva azt emelte ki, hogy a fiatal író új regénye, az Új életek azokról a Nyugat-illúziókról szól, amelyeknek a magyar társadalom is foglya volt.

Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó vezetője a Farkastotem című kínai kötetről elmondta: a könyvet az egymilliárdos országban először ötezer példányban adták ki, azóta azonban hivatalos és nem hivatalos úton több millió emberhez jutott el az álnéven jegyzett regény. Az eposzi értékű és mértékű alkotás szerzője azóta sem fedte fel magát, kötete a farkasok mítoszán keresztül az élettel való számvetésről szól.

A Magvető Kiadó több kortárs magyar szerző új kötetét is a könyvfesztiválra időzíti: mások mellett Esterházy Péter, Grecsó Krisztián és Térey János friss könyve is kapható lesz, de a Novellárium sorozat is új kiadványokkal gazdagodik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS