2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz napig lehet még jelentkezni az I. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

2010. április 07. 13:39, utolsó frissítés: 13:39

Még tíz napig lehet jelentkezni az I. Székelyföldi Grafikai Biennáléra: a hivatásos képzőművészeknek és képzőművészeti egyetemi hallgatóknak szóló grafikai verseny szervezői a Hargita, Kovászna és Maros megyék Tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja.

Az I. Székelyföldi Grafikai Biennálé hiánypótló szerepet tölt be, hiszen a régióban eddig nem volt példa ilyen jellegű rendezvényre. A biennálé célja a kortárs grafikai törekvések ismertetése és népszerűsítése, valamint a régió grafikai törekvéseinek bekapcsolása a nemzetközi trendekbe.

A biennálé szervezői két kategóriában hirdettek meg versenyt: hagyományos és kísérleti grafika. Bármely hazai vagy külföldi képzőművész vagy képzőművészeti hallgató benevezhet legtöbb 3 olyan alkotással, amely az elmúlt öt évben készült. A részletes pályázati feltételek megtalálhatóak a rendezvény honlapján, a www.grafikaiszemle.ro oldalon.

Az alkotásokat postai úton kell eljuttatni a gyergyószárhegyi Alkotóközpontba. A beküldési határidő április 18-a. Ezt követően az alkotásokat egy nemzetközi zsűri értékeli. A biennálé fődíját a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. magyarországi építőipari vállalat ajánlotta fel 2.000 Euró értékben. A kiemelkedő alkotások között további három darab, a megyei tanácsok által felajánlott, 1000 Euró-s díjat osztanak ki. A díjakat a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban adják át május 18-án, kedden, 19.00 órakor. Az átadáson jelen lesz a rendezvény fővédnöke, Kelemen Hunor, Románia kulturális minisztere.

A rendezvény fontos részét képezi, hogy a zsűri által kiválasztott első 70 alkotásból katalógus készül, illetve ezek a művek egy vándorkiállításon vesznek részt. A vándorkiállítás első helyszíne a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozó Gyárfás Jenő Képtár lesz, a következő helyszínek Csíkszereda, illetve Marosvásárhely lesznek.

Bővebb információk a www.grafikaiszemle.ro honlapon vagy a 0040-266-364030-as telefonszámon igényelhetőek. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS