2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A delfinmészárlás folytatását akarja megakadályozni a The Cove szereplője

2010. június 16. 16:32, utolsó frissítés: 17:49

Hollywoodi sztárokkal akarja megakadályozni a The Cove (Az öböl) című dokumentumfilm egy szereplője, hogy tovább folytatódjon a filmben pellengérre állított delfinmészárlás egy japán faluban. Ric O'Barry meginvitált több színészt is, hogy látogassanak el Taidzsiba, abba a faluba, amelynek lakói a hagyományos delfinvadászatot űzik.

O'Barry, aki korábban a Flipper című tévésorozat delfinidomárjaként dolgozott, Louie Psihoyos hatalmas nemzetközi visszhangot keltett dokumentumfilmjében szerepelt, amely bemutatta, hogyan zajlik a delfinek lemészárlása Taidzsi öblében. A produkció tavaly a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat is megkapta.

O'Barry szeptemberben zenei fesztivált szervez a faluban. A színész ezer támogatót szeretne mozgósítani a helyszínre, hogy ne kezdődhessen újra a brutális delfinhalászat. "Mindannyian elmegyünk oda, jól érezzük magunkat és támogatjuk a gazdaságot" – fogalmazott O'Barry. A 3500 lélekszámú Taidzsiban csak maroknyian foglalkoznak delfinhalászattal. A leölt állatok húsát eladják, az élve kifogottakat akváriumoknak értékesítik.

O'Barry szerint a kifogott delfinek húsa veszélyesen sok higanyt tartalmaz, ami mérgezést okozhat azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztják. A színész elmondta, hogy pénzügyi segítséget kíván felajánlani mindazoknak a Taidzsiban és környékén élőknek, akiknek higanymérgezése van. A japán kormány megbízásából végzett laboratóriumi vizsgálatok májusban publikált eredménye szerint a helyi lakosok szervezetében veszélyesen sok higanyt találtak, de senkin sem dignosztizáltak betegséget.

A filmet a világ számos országában vetítették, de június végére tervezett japán forgalmazását törölték, mivel a filmet a japán kultúra gyalázásával vádoló nacionalisták megfenyegették a bemutatására készülő mozikat.(mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS