2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soros György 11 millió dollárt adományoz New York művészeti intézményeinek

2010. július 22. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Soros György magyar amerikai származású üzletember 11 millió dollárt ajánlott fel New York közel nyolcvan, művészettel foglalkozó intézményének, hogy azok le tudják küzdeni a gazdasági válság okozta nehézségeket.

"A művészetek és a művészeti oktatás elválaszthatatlanok New Yorktól. Ez az adomány azoknak az intézeteknek szeretne segíteni, amelyeket a válság gazdaságilag rendkívül megviselt" - mondta Soros a zene- és táncművészettel foglalkozó intézményeket, valamint a színházakat támogató alapítványán, a Nyitott Társadalom Intézeten keresztül folyósított adományt bejelentve.

Az 1930-ban Budapesten született pénzember elmondta, hogy kezdeményezése nyomán két éven át 79 kisebb intézet jut majd 65-250 ezer dolláros támogatáshoz. A Nyitott Társadalom Intézet munkatársai szerint ezek a zenei, tánc- és színházi társulatok már jó hírnévre tettek szert munkájuk minőségének, a fiataloknak biztosított oktatási programoknak és a feltörekvő művészek felkarolásának köszönhetően.

"Mindegyikük hozzátesz New York színes és gazdag kulturális életéhez" - hangsúlyozta Soros György intézete a támogatásból részesülő társaságok hosszú listájára utalva. Az adományozottak között kiemelt helyen van Martha Graham balett-táncosnő társulata, valamint a híres koreográfus, Merce Cunningham alapította tánctársulat.

De jutott a támogatásból a New York-i Fiatal Szimfonikus Zenekarnak, a Brooklyni Filharmonikus Zenekarnak, a Queensi Szimfonikus Zenekarnak, a Harlemi Művészeti Iskolának, illetve a város több pontján klasszikus műveket bemutató New York-i Klasszikus Színháznak is.

Soros György alapítványa, a Nyitott Társadalom Intézet több mint 70 országban valósít meg segélyprogramokat, és az elmúlt két évben az Egyesült Államokban számos projektet indított el, többek között a szegénység elleni küzdelem és az oktatás terén, valamint a gazdasági válság áldozatainak megsegítésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS