2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román rövidfilmek a Román Kulturális Intézet Filmklubjában

2008. július 02. 13:19, utolsó frissítés: 13:19

Három román rövidfilmet mutat be magyar feliratozással ma este a budapesti Román Kulturális Intézet Filmklubja. A 2004-ben készült, Liviu álma című munka Corneliu Porumboiu alkotása, és a készítés évében elnyerte a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb román film díját. A 40 perces mű egy átalakulóban levő társadalom tükörképe.

A Marilena a P7-ből című filmet Cristian Nemescu rendezte, több díjat, köztük a Milanói Fesztivál legjobb fikciós filmjének járó elismerést kapta meg. A bukaresti külváros egyik házának tetején egy 13 éves kamaszfiú addig bámulja a szép prostituáltat, mígnem elhatározza, ez a nő kell neki. Pénzt csór otthonról, de a rosszlánynak ez nem elég, autó is kell. A fiú erre elköt egy trolibuszt.

A 2004-es Berlini Filmfesztivál Arany Medve-díjas alkotása a Cigaretta és kávé, amelyet Cristi Puiu rendezett. Egy idősödő munkanélküli férfi küzd az életben maradásért egy olyan társadalomban, ahol nincsenek már értékek. A 13 perces film elgondolkodtató képet ad a romániai vadkapitalizmusról.

A filmeket (magyarországi idő szerint) 19 órától vetítik a XIV. kerület Izsó utca 5. alatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS