2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaadja a nácik által elrabolt könyveket a nürnbergi könyvtár

2010. szeptember 04. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Visszaadná jogos tulajdonosainak vagy azok utódainak a nürnbergi városi könyvtár azt a tízezer könyvet, amelyet a náci rezsim ideje alatt a zsidóktól raboltak el.

Az eltulajdonított könyvek gyűjteménye azért ilyen nagy Nürnbergben, mivel itt élt Julius Streicher náci tisztviselő, a Der Stürmer című uszító lap tulajdonosa, aki egykor arra szólította fel a lakosságot, hogy kutatási célból küldjék el neki a zsidóktól elvett könyveket. Kérése hatalmas visszhangot keltett. Sok, a zsidóktól vagy a nácik által üldözött egyéb csoportoktól a deportálásuk után elvett könyv érkezett Streichernek.

"Az emberek büszkék voltak rá, ha ők is küldhettek könyvet Streicher részére" - mondta el Leibl Rosenberg, aki a gyűjtemény körüli nyomozásért felelős. "Egyszerűen lehetetlen távolságot tartani munka közben" - mondta el a férfi, aki személyesen is érintett az ügyben: véletlenül bukkant rá a nyomozás során egy kötetre, amely egykori vallástanára, Else Wechsler tulajdonában volt.

Rosenberg hangsúlyozta: azzal, hogy a könyveket megpróbálják visszaadni az egykor üldözött zsidók leszármazottainak, Nürnberg saját múltjával is szembenéz. Az érdeklődés meglepően nagy, így eddig 150 könyv került vissza a jogos tulajdonoshoz.

A háborút követően számos könyvet találtak Streicher magánlakásán és a Der Stürmer irodáiban, amelyeket az amerikai katonai kormányzat átadott az izraelita hitközség (IKG) életben maradt tagjainak. Ők helyezték el a dokumentumokat a városi könyvtárban.

A könyvek nagyon sokfélék: akad köztük kis füzetecske, de sok nagylélegzetű mű is, szakirodalom és szórakoztató irodalom egyaránt. Számos kötet foglalkozik a zsidó vallással.

"Egy ilyen könyv gyakran az egyetlen dolog, amely az utókor számára megmaradt egy emberből" - mondta el Eva Homrighausen, a könyvtár vezetője. A nagy munkával járó nyomozás eredményeképpen az intézmény keresőlistát tett közzé az interneten. Ez összesen 306 nevet tartalmaz és gyakran olyan biográfiai adatokat is, mint a foglalkozás, születési dátum vagy a lakcím. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS