2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biblionet: A világ a könyvtáramban, Háromszéken is

2010. szeptember 07. 09:17, utolsó frissítés: 09:17

A Kovászna megyei közkönyvtárak új, korszerű szolgáltatással bővítik kínálatukat idén ősztől. A Biblionet – A világ a könyvtáramban elnevezésű országos program keretében a felhasználók ingyen hozzáférnek az internetes szolgáltatással ellátott számítógépekhez.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány kezdeményezésére indított program háromszéki koordinátora a Bod Péter Megyei Könyvtár. Itt nyitották meg a Könyvtárosok Képzőközpontját, a déli szárnyában létrehozott képzőközpontban tartják a Bod Péter Megyei Könyvtár e célból oktatónak kiképzett munkatársai, Csergő-Benedek Csilla és Tóth-Wagner Anikó a megye könyvtárosai számára szervezett képzéseket a számítógép kezelése, az internetes információkeresés és az ingyenes internet-szolgáltatással rendelkező közkönyvtárak minél eredményesebb működtetése terén. Három turnusban összesen 27 háromszéki könyvtáros részesül képzésben.

A megyei könyvtárnak képzőközpont minőségében adományozott felszerelés (11 laptop tartozékokkal, videoprojektor, szkenner, nyomtató, wireless router) és a vonatkozó szoftverek összértéke 59 000 lej. A megyeszerte az év utolsó harmadában internetes közösségi termek keretében működésbe kerülő felszerelések (összesen 74 számítógép, videoprojektorok, nyomtatók, tartozékok) és szoftverek, valamint a vonatkozó képzések értéke kb. 395 000 lej.

A program első megyei szakaszában részt vevő 18 háromszéki könyvtárnak (a listát lásd itt) és a megyei könyvtárnak a szoftvereket a Microsoft Corporation adományozta a Global Libraries kezdeményezés keretében, amely minél több érdeklõdõ számára kíván utat nyitni a tudás, az informálódás és az esélyegyenlőség felé, azzal a feltétellel, hogy a helyi önkormányzatok biztosítják az internet-hozzáférést, az internetes közösségi termek kialakítását és biztonságát, a könyvtárosok részvételét és munkájuk megfelelő körülményeit, illetve a program hosszú távú fenntarthatóságát.

A program megvalósításában az IREX partnerei – a hazai közkönyvtárak és önkormányzatok mellett – a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, a temesvári EOS (Educating for an Open Society) Alapítvány, valamint a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Országos Szövetsége (ANBPR). (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS