2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pompejit meg kell menteni - írja az olasz sajtó

2010. október 08. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Sajtókampány indult Olaszországban a régészek szerint teljesen elhanyagolt pompeji ásatások megmentésére. A naponta tízezer, többségében külföldi látogatót vonzó Pompejit 1997-ben nyilvánították a világörökség részévé.

Egyes angol és német régészek már évekkel ezelőtt azt követelték, hogy bízzák másra a pompeji ásatások felügyeletét, mert szerintük az olasz hatóságok hanyagsága a Vezúvnál is nagyobb pusztítást végez. Most felháborodott turista firkálta tele Szégyen! feliratokkal a pompeji utcák omlásveszélyre figyelmeztető tábláit.

Az olasz műemlékvédelmi szakemberek ugyanakkor a sajtóban tiltakoztak a Pompeji élére kinevezett kormánybiztos ellen. 2008-tól az olasz katasztrófavédelemtől érkezett biztos kezelte Pompejit, a miniszter, Sandro Bondi azonban új felügyelőt nevezett ki a pompeji ásatások vezetésére, akire nem könnyű feladat vár.

Pompejit a Corriere della Sera című olasz napilapban megjelent riportsorozat szerint gyors beavatkozás nélkül végleges halál fenyegeti. A régészeti területet sikerült megszabadítani az ókori kövek között dolgozó prostituáltaktól, drogkereskedőktől, zsebtolvajoktól és illegális ajándékárusoktól, az épületeket azonban továbbra is kóbor kutyák lakják. Még az állatvédők sem tudták az állatokat eltávolítani.

Sürgősebb problémát jelent a romok állapota: Pompeji tető nélkül maradt lakóházait be kell fedni, freskók, mozaikok, szobrok a szabad ég alatt porosodnak, mállanak szét az esőben. A látogatók felállványozott falak között közlekednek, az Apollón-templom életveszélyesen elhajlott oszlopai akármelyik pillanatban kidőlhetnek. A restaurálási munka teljesen leállt, az ókori tárgyak egymásra dobálva hevernek a raktárakban. Pompeji megmentése pénzkérdés is: a régebbi évi 7 milliárd euró helyett ugyanis már csak 2 milliárd jut erre a célra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS