2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pădureț Mónika cserépmeséi Kolozsváron

2010. október 16. 13:30, utolsó frissítés: 13:32

Bagoly, macska, sün, elefánt: a gyerekkori kedvenc állatok térnek vissza újra meg újra Pădureț Mónika kerámiáin, amelyek a mesevilág nyelvén a felnőttekhez is szólnak. A bukaresti alkotó első egyéni kiállítását tegnap nyitották meg a kolozsvári Korunk Stúdiógalériában, ahol barátnője, Gergely Edó szólt a jelenlévőkhöz.

Gergely Edó és Pădureț MónikaGergely Edó és Pădureț Mónika

Gergely Edó szerint Pădureț Mónika alkotásai bárhol felismerhetők – erre bizonyíték az is, hogy egy közös ismerős egy párizsi lakás falán fedezte fel az össze nem téveszthető kerámiák egyikét. “A letisztultság, az egyéniség az, ami megállásra készteti a szemlélőt a kerámiák előtt – magyarázta. – A gyerekkori idillel szembesítenek, annak a kérdésnek a megválaszolására késztetnek: mennyit sikerült gyermekkori önmagunkból megőrizni?”

A kisméretű kerámiákban ugyanakkor alkotójuk román-magyar családjának nyoma is megtalálható: ezt a lélekhasadást hivatottak gyógyítani. A megnyitón az is kiderült: Bukarestben mindig megkérdezik, miért szerepel a tulipán-motívum az alkotásokon – Pădureț Mónika pedig ilyenkor újra meg újra elmondja, hogy keresztneve magyarul értendő.

Visszatérő színvilágVisszatérő színvilág


Mesék, amik felnőtteknek is szólnakMesék, amik felnőtteknek is szólnak


Gyerekkori kedvenc állatokGyerekkori kedvenc állatok


A letisztultság, az egyéniség készteti megállásra a nézőtA letisztultság, az egyéniség készteti megállásra a nézőt


Többen is rákérdeztek a megnyitón: hol lehet ezeket megvásárolni?Többen is rákérdeztek a megnyitón: hol lehet ezeket megvásárolni?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS