2019. június 24. hétfőIván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bodor Ádám a Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál díszvendége

2010. október 28. 09:03, utolsó frissítés: 09:41

Bodor Ádám író a ma kezdődő, három napos Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál díszvendége. A Kolozsvárott született, Magyarországon élő írót Józsa Márta újságíró mutatja be a közönségnek és felolvasást tartanak A Sinistra körzet című, románul is megjelent regényéből, amelyet a Humanitas Kiadó gondozott. Románul kiadták még Az érsek látogatását (Polirom kiadó) és A börtön szaga című interjúkötetet (Curtea Veche Kiadó) is.

A könyves seregszemle második estéjén Zaza Burchuladze-val, a fiatal örmény írógeneráció képviselőjével, az Instant Kafka című kötet szerzőjével találkozhat a közönség. De jelen lesz Ognjen Spahic montenegrói író is, aki az egykori Jugoszlávia szétesése óta az egyik legerőteljesebb alkotó a maga groteszk hangvételével.

A harmadik estén a horvát születésű, Hollandiában élő Dubravka Ugresic mutatkozik be. Jugoszlávia véres szétesése után az írónő élesen bírálta Horvátországban a Tudjman-rendszert és a nacionalizmust.

Bodor Ádám Kossuth-díjas író 1936-ban született Kolozsvárott, ott végzett teológiát, de nem vállalt lelkészi szolgálatot. 1960-tól levéltárosként, majd 1964-től egy másoló-fordító irodában dolgozott. 1965-ben publikálta első novelláját az Utunk című kolozsvári folyóiratban. 1968-tól szabadfoglalkozású író. 1982-ben települt át Magyarországra, 1984-től a Magvető Könyvkiadó felelős szerkesztője.

Művei megjelentek román, angol, német, francia, norvég, dán, olasz, bolgár, szerb, horvát, szlovák nyelven is. 2007. október 4-én mutatták be Az érsek látogatása című regényéből készült filmet, a Dolinát Kamondi Zoltán rendezésében. Munkáit a Magvető Kiadó gondozza, legutóbb Az utolsó szénégetők című műve látott napvilágot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS