2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biblionet központot avattak a kézdiszentléleki könyvtárban

2010. október 28. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Idén októbertől a Kovászna megyei közkönyvtárak új, modern szolgáltatással bővítik kínálatukat. A Biblionet – a világ a könyvtáram program keretében lehetővé válik a felhasználók számára az internetre kapcsolt számítógépekhez való, ingyenes hozzáférés.

A program keretében kiképezett könyvtárosok, felújított könyvtárak és az ezek által nyújtott számos új és érdekes program, tevékenység újabb okokat jelentenek arra, hogy a nagyközönség újra betérjen a könyvtárakba. A könyvtáron belüli internet-hozzáférés wireless, így bárki saját laptopjával is ingyenesen élvezheti a szolgáltatást.

A jelzett szolgáltatást és a megfelelő termeket 2010 utolsó három hónapjában adják használatba a programhoz az első megyei körben csatlakozott 18 háromszéki közkönyvtárban (Bereck, Bodzaforduló, Dobolló, Gelence, Gidófalva, Illyefalva, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely, Kovászna, Mikóújfalu, Nagyajta, Réty, Szitabodza, Torja, Uzon, Zabola, Zágonbárkány).

Tegnap délután Kézdiszentléleken, a Kemény Zsigmond Községi Könyvtárban zajlott le az avatóünnepség. Ennek különleges hangsúlyt adott, hogy az eseményen jelen volt Siri Oswald, a Bill & Melinda Gates Alapítvány Global Libraries programjának vezetője az Amerikai Egyesült Államokból, Paul Andre Baran és Scott Andersen, a Biblionet program igazgatója, illetve aligazgatója a bukaresti IREX Alapítványtól, a könyvtárfejlesztéssel is foglalkozó Mortenson Központ delegációja az Amerikai Egyesült Államokból (Margaret Ellen Barber, Susan Marie Schanuer, Barbara J. Ford), mellettük az IREX Alapítvány más képviselői, a megyei és helyi önkormányzat tagjai, a Bod Péter Megyei Könyvtár Biblionet-csapata, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár küldöttsége, a Biblionet programban részt vevő könyvtárosok, más háromszéki könyvtárosok és helyi hivatalosságok, akik szeretnének csatlakozni a programhoz, valamint a központi és helyi sajtó képviselői.

Az avatóünnepséget kézdiszentléleki életképeket bemutató vetítés, kürtőskalácssütés, illetve a Perkő Néptáncegyüttes bravúros, záró mozzanatában interaktív előadása egészítette ki és változtatta maradandó élménnyé főként a messziről érkezett vendégek számára, akik így egy kis ideig a helybeli életmód és hagyományvilág közvetlen részeseivé lehettek. A kézdiszentléleki könyvtár négy számítógépet és ehhez kapcsolódó felszerelést vehetett használatba, ezek értéke több mint 22 ezer lej, amelyből a Microsoft által adományozott szoftverek értéke közel 13 ezer lej.

A Biblionet országos program keretében Háromszéken összesen 74 számítógépet adományoztak a 18 települési könyvtárnak, továbbá mindegyikük egy-egy projektort, multfiunkcionális nyomtatót, mikrofonos fülhallgatót és wireless routert vehetett át. A jelzett adomány összértéke hozzávetőlegesen 525 ezer lej, amelyből a helyi könyvtárak felszerelésének értéke 411 ezer lej, a Bod Péter Megyei Könyvtár pedig közel 59 ezer lej értékben vehetett át 11 laptopot és ehhez kacsolódó felszereléseket (videoprojektor, szkenner, nyomtató, wireless router), Biblionet-képzőközpontja kialakítására.

A Számítógép-kezelés és az Internet-szolgáltatással rendelkező könyvtárak működtetése című képzésen 27 háromszéki könyvtáros vett részt, a kurzusnak a Biblionet program által fedezett összértéke 55 ezer lej.

A Biblionet program azt tűzte ki céljául, hogy biztosítja a romániai közkönyvtárak internet-hozzáférését, a modern számítástechnika segítségével, abból kiindulva, hogy a román állampolgárok 64%-a soha nem használta az Internetet. Habár az utóbbi húsz évben a társadalmi élet számos területe fejlődött, a könyvtárak lemaradtak, és ezt felhasználóikat is érzékenyen érinti.

A Biblonet program keretében a könyvtárak befogadó terekké válnak, ahol az emberek találkozhatnak, informálódhatnak és részt vehetnek a közösség életében. Több mint 2000 hazai közkönyvtár részesül majd modern felszerelésekben, hogy a közösség számára biztosítsa az ingyenes hozzájutást az információhoz, ugyanakkor több mint 3000 könyvtáros sajátítja el az új technológia használatát, hogy a közösség számára jobb szolgáltatásokat biztosíthasson.

A Biblionet – a világ a könyvtáram 5 éves program keretében zajló, 26,9 millió dollár értékű befektetést a Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszírozza, elősegítve a lakosság Internet-hozzáférését. Célja egy tartós és modern közkönyvtári rendszer kialakítása. A Biblionet program keretében a romániai lebonyolító, az IREX Alapítvány társult a román Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériummal, a temesvári EOS (Educating for an Open Society) Alapítvánnyal és a Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Szövetségével, valamint a romániai közkönyvtárakkal.

A programban részt vevő könyvtáraknak a szoftvereket, amelyek értéke 15 millió dollár, a Microsoft Corporation adományozza a Global Libraries kezdeményezés keretében, amely minél több ember számára szeretne utat nyitni a tudás, az informálódás és az esélyegyenlőség felé. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS