2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatják Kolozsváron Stefano Bottoni román nyelvű könyvét

2010. november 19. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

November 22-én 15 órától a kolozsvári Gheorghe Baritiu Történelmi Intézetben (Farkas/ Kogălniceanu u. 12-14.) mutatják be Stefano Bottoni történész román nyelvű könyvét, amely idén jelent meg a Kriterion és a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet közös kiadásában. A Transilvania Rosie. Comunismul roman si problema nationala, 1944-1965 című műhöz Dennis Deletant írt bevezetőt. Köszöntőt mond Nicolae Edroiu, a Román Akadémia Gheorghe Baritiu Történelmi Intézetének igazgatója, a kötetet Vasile Puscas és Lucian Nastasa-Kovacs mutatja be.

A román nyelvű kötet a történész olasz nyelvű, 2007-ben megjelent doktori disszertációjának (Transilvania rossa. Il comunismo romeno e la questione nazionale, 1944-1965) fordítása, amelyet Loredana Baba doktorandusz, irodalomtörténész (Babes-Bolyai Tudományegyetem) ültetett át román nyelvre. Általánosabb és rövidebb, mint a csíkszeredai Pro-Print Könykiadónál 2008-ban megjelent Sztálin a székelyeknél, tudtuk meg a szerzőtől, aki nemcsak a román anyanyelvű értelmiség részvételére számít a könyvbemutatón. A Sztálin a székelyeknél a Magyar Autonóm Tartomány történetét, a Román Kommunista Párt nemzetiségpolitikáját, a magyar nemzetiségű pártvezetők integrálódását és érdekérvényesítő, "közképviseleti" tevékenységüket dolgozza föl többek közt témaként.

A könyvet 24-én Bukarestben is bemutatják 15.30-tól, helyszín: Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Intézet (IICCER) második kerületi irodája, cím: Alecu Russo 13-19., 5. emelet, 11. szám. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS