2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Coronation Street a világ legrégibb, ma is futó tévésorozata

2010. december 13. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

A brit televízió Coronation Street című szappanoperája jelenleg a legrégebben futó sorozat: ötven éve sugározzák. A kitalált észak-angliai helyszínen élő emberek mindennapjairól szóló sorozat minden epizódját milliók nézik.

A brit tévénézők 1960. december 9-én láthatták először az akkor még fekete-fehérben jelentkező sorozatot, a Koronázási utca (Coronation Street) téglaházaival a fiktív Weatherfield negyedben. A forgatókönyvírók Manchester egyik ténylegesen létező, Salford nevű munkásnegyedében képzelték el a helyszínt.

Ötven év alatt több mint 7500 részben zajlott a mozgalmas és megható történet, amelyeknek szereplői között volt jóságos özvegyet, szépfiú, alkoholista, bajbajutott munkanélküli stb. A sorozat a brit társadalmi realizmus hagyományait követi, finoman adagolt fekete humorral. A szigetországban Corrie becenéven emlegetik a sorozatot.

A legrégebbi amerikai szappanoperák ugyanakkor mára véget értek: a Guiding Light 2009-ben, 57 év után jutott erre a sorsra, az As The World Turns pedig 2010-ben 54 év után. Azóta a Coronation Street a világ legrégibb, még ma is folytatódó sorozata, egyik főszereplője, William Roache a leghosszabb ideig jelenlévő sorozathős: már az első epizódban is játszott. A brit tömegkultúra ikonjának számító sorozatban sok híresség is megjelent.

A Coronation Street heti öt alkalommal sugárzott, egyenként félórás epizódjainak átlag 10 millió nézője van. Ehhez hasonló sikerrel csak a BBC rivális szappanoperája, az Eastenders dicsekedhet, bár csak fele olyan idős: februárban ünnepelte 25. születésnapját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS