2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mária főhadnagy a Mátyás-szobor avatójára

2011. március 28. 09:04, utolsó frissítés: 09:04

Közkívánatra újra műsorra tűzte Huszka Jenő háromfelvonásos operettjét, a Mária főhadnagyot a Kolozsvári Magyar Opera április 2-án, 17 órától. Az előadást megelőzően a restaurált Mátyás-szoborcsoport hivatalos újraavatására kerül sor 14 órától.

"Az igazságos Mátyást mindannyian ismerjük, nagyságát senki sem vitatja, de vajon a történelem jeles női képviselőjéről, Lebstück Máriáról mennyit tudunk?" - áll az előadás ajánlójában. A német nevű, de magyar érzelmű és lelkületű Lebstück Mária a szabadságharc hőse volt főhadnagyi ranggal.

1848. március tizenharmadikán magával ragadta a bécsi forradalom, egy cipésztől férfiruhát szerzett, majd Lebstück Károly néven csatlakozott a jogászok csapatához. A bécsi forradalom leverése után, 1848. novemberében a honvédsereghez csatlakozott.

Hősiességére a felettesei is felfigyeltek, így a ranglétrán egyre feljebb haladt, egészen a főhadnagyi fokozatig jutott. "Neki állít emléket ez az operett, amelyben Kossuth és Görgey is megjelennek a színen, nem kis vitára adva okot". (Németh Amadé) Huszka Jenő Mária főhadnagyának 1942. szeptember 23-án volt az ősbemutatója a budapesti Fővárosi Operettszínházban. (sajtóközlmény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS